Jaký je rozdíl mezi chilli a feferonkami?
Bude to trochu překvapivé, ale vlastně žádný. Oba názvy označují pálivé papričky. Abychom se trochu zorientovali, co pálí ukrutně a co je naopak příjemně pikantní, pojďme se podívat na názvy jednotlivých druhů.
Beraní rohy
Světlezelené dlouhé papriky, které si s oblibou kupujeme jako přílohu k pečenému masu. Dají se také celkem snadno vypěstovat i na zahrádce. Mají slabou dužinu a téměř výhradně se pro konzumaci nakládají celé včetně semínek. Mezi odrůdami najdete nepálivé i jemně pikantní druhy.
Pimento
Jedna z nejméně pikantních papriček. Na rozdíl od klasických chilli papriček, které bývají většinou malé a protáhlé, je pimento velké, buclaté a má kulatý tvar. Setkal se s ní asi každý dospělý, protože pimentem se často plní vypeckované zelené olivy.
Piri-piri
Africká paprička, která se s portugalskými kolonizátory rozšířila nejdřív do Indie a potom dál do světa. Pěstuje se ve velkém, ale často ji můžete potkat i planě rostoucí. Řadí se mezi velmi pálivé. Připravuje se z ní oblíbená omáčka s bylinkami a citronovou šťávou.
Habanero
Jedná se o jednu z nejpálivějších papriček na světě. I tak je poměrně oblíbená pro svou delikátní citrusovou chuť. Habanero je jedním z rodičů dalších ďábelských papriček – například spolu s indickou Bhut Jolokia daly vzniknout papričce Carolina Reaper, která dlouho držela světový rekord v pálivosti, než ji z pálivého trůnu sesadila momentální jednička Trinidad Moruga Scorpion.
Jalapeño
Oblíbená paprička získala jméno podle mexického města Xalapa. Jsou 5–10 cm velké a charakteristická je pro ně zelená barva, protože se sklízejí ještě před dozráním. Zralé potom mají oranžovou až sytě červenou barvu. Jalapeño jsou v mexické kuchyni považovány za jednu z nejdůležitějších ingrediencí. Nesmí chybět v oblíbených nachos, ale použití mají mnohem širší – mohou být sušené, mleté, plněné, pečené. Mexičtí drsňáci je přikusují samostatně ke každému jídlu. Vyuzené papričky jalapeño se nazývají chipotle.
Krásky exotických jmen
Každý název chilli papričky má svůj význam a s rostoucí pálivostí jsou jména nápaditější. Zatímco piri-piri znamená prosté paprika-paprika, indická pálivka Bhut Jolokia je pálivý démon. Šrílanská Nai Miris zase znamená kobra chilli. Často odkazuji na místa vzniku, jako jalapeño nebo Trinidad Moruga Scorpion. A taková California Reaper kombinuje obojí – její název by se dal přeložit jako smrtka z Kalifornie.