Této metodě se říká zero waste a znamená počínat si v kuchyni s rozumem. Plánovat nákupy dopředu, využívat i plody, které by neobstály v soutěži krásy o místo na pultech supermarketů, prostě se chovat ohleduplně a s vědomím, že na planetě nejsme sami.
Staré dobré plánování
Jak na to, ptáte se? Nemusíte se hned pouštět do vaření domácího mýdla z kostí a chovu slepic na balkoně. Drobné změny zvládnete při troše snahy a bez velké námahy. Pro začátek stačí, když si budete nákupy plánovat a nepořizovat zbytečné zásoby, které se zkazí nebo se vyhodí, protože už to nikdo nechce jíst.
S novou taškou berte i kostru
V další lekci podle zero waste si za odměnu pořiďte pěknou nákupní tašku. Těch látkových je teď velký výběr a jsou k přírodě rozhodně šetrnější než jednorázové igelitky. Až s ní půjdete nakupovat, kupte místo balíčku kuřecích řízků celé kuře. Stehýnka ogrilujte, maso opečte a z kostry a drobů uvařte polévku. Vyjde to levněji a zároveň máte vyřešený jídelníček hned na několik dní dopředu. Pokud na vývar zrovna v horku nemáte chuť, zamrazte ho v malých porcích a postupně zpracujte pod maso.
Jezte slupky a další odpad
Jako houby po dešti se teď objevují recepty a návody, jak zužitkovat ty části rostlin, které jsou sice jedlé, ale my je běžně nekonzumujeme. Brambory stačí před oloupáním pořádně vydrbat, a když okrájené slupky upečete v troubě s trochou másla nebo oleje, získáte vynikající chipsy. Nebo je vůbec neloupejte a upečte vcelku. Lístky z ředkviček přidejte do salátu nebo smoothie, slupky z jablek svařte na ovocný čaj, voňavý recept najdete tady. Z mrkvové nati si můžete připravit chutné pesto, základní postup je stejný jako u obvyklého pesta. Odřezky zeleniny uschovejte v mrazáku, a až jich budete mít dostatek, uvařte z nich zeleninový vývar. Slupky z mrkve, odkrojené konce cibule nebo řapíky celeru mohou na svoji příležitost počkat i několik měsíců.
Hnojivo i zdroj minerálů
Obyčejné skořápky od vajíček se dají použít k řadě věcí kromě velikonoční dekorace. Roztlučené na malé střepinky poslouží jako netoxický přírodní abrazivum na odstranění připálenin a z vyčištěných skořápek si někteří připravují jemný prášek bohatý na vápník. Můžete s nimi i pohnojit zahrádku, stejně tak jako s vyluhovaným lógrem z kafe.
Foto: Profimedia.cz