Mexičané věří, že jednou do roka se mrtví vracejí na zemi za rodinou či přáteli. Duše dětí 1. listopadu, ty dospělých o den později. Blízcí jim proto připravují oltáře se vším, co měli rádi, buď doma, nebo přímo u jejich hrobů. Zdobí se oranžovými květy aksamitníku, které zahánějí zlé duchy, fotkami zemřelého, oblíbeným jídlem a pitím. Na hřbitovech pořádají pikniky a klidně tu stráví celou noc. K tomu se pořádají veselé průvody a oslavy, lidé se oblékají do kostýmů a malují si na obličeje lebky, které jsou symbolem tohoto svátku. Typickou postavou je smrtka Catrina, kterou původně jako satiru namaloval karikaturista Jose Guadalupe Posada a později proslavil Diego Rivera, manžel legendární Fridy Kahlo.

Opravdový Día de Muertos můžete samozřejmě zažít jen v této středoamerické zemi a několika okolních, upravenou formu této oslavy můžete vidět i u nás. Třeba v Praze žijící Mexičané a nadšenci se zde setkali hned na několika akcích. Jednou z nich byl i průvod na náměstí z Jiřího z Poděbrad. Zájemci si nejdříve mohli nechat pomalovat obličeje a pak už se za doprovodu kapely Mariachi Azteca de Praga ve slavnostním stříbrně vyšívaném oblečení šlo až ke kostelu Nejsvětějšího srdce Páně. Co si asi museli nic netušící kolemjdoucí myslet? Desítky dětí i dospělých s lebkami na obličejích následují zpěvačku pějící tesknou baladu.

O něco veselejší setkání se konalo v Náprstkově muzeu, kde dušičky organizovala přímo mexická ambasáda. Užily si hlavně děti, v dílnách si vyrobily lebky, něco se dozvěděli o této tradici, pobavily se u loutkového divadla nebo při promítání filmu. Dospělí se víc o mexických dušičkách dozvěděli na přednáškách, které pak mohli zapít pivem nebo ostřejší tequillou. Labužníci ochutnali torty, mexické sendviče, tacos nebo tamales, kukuřičné těsto plněné masem, sýrem, ovocem či zeleninou, vařené v páře v kukuřičném listu.

 

Mexické dobroty

I když se připravují hlavně jídla, která měl zesnulý nejraději, existují ale i pokrmy typické přímo pro Día de Muertos.

Pan de Muerto, tedy chléb mrtvých, je sladké pečivo. V každé oblasti se připravuje trochu jinak, většinou se ale jedná o jednoduché těsto s anýzem nebo pomerančovou kůrou. Jsou kulaté a nahoře se zdobí tvary připomínajícími kosti, posypává se růžovým cukrem nebo i sezamem. Nesmí chybět na oltářích pro zesnulé.

Calaveras de Azucar jsou barevně nazdobené lebky z cukru. Stejně jako chléb se umísťují na oltáře a barvy reprezentují osobnost

Kdo dostal chuť na mexickou kuchyni, může se doma připravit třeba tacos se skvělým Trhaným masem Hamé nebo nachos s dipem z lahodné Mexické pomazánky Easysandwich Hamé.

http://www.receptyschuti.cz/recept/tacos-s-trhanym-masem/2262

http://www.receptyschuti.cz/recept/zapecene-nachos-s-mexickym-dipem/2124