Tyto suroviny mohou ale pomoci třeba těm, kteří hledají náhradu těch klasických. Například stravovací režim, při kterém se vyřadí nebo výrazně omezí příjem bílé mouky, začíná být v poslední době více populární i u nás. Tato mouka se vyrábí z pšenice očištěné od svrchního obalu zrna i klíčku. Je tedy bez vlákniny, vitaminů, tuků i minerálů a její výživová hodnota je téměř nulová. Právě jí se dává za vinu, že světová i česká populace tloustne.
Jak tedy dostat do jídelníčku další obiloviny v chutné podobě, která bude vyhovovat celé rodině? Ke slovu se dostávají různé alternativní plodiny a tzv. pseudoobiloviny.
Česká trojka
Výsostné postavení má špalda, což je starobylý druh pšenice, který pěstovali už staří Egypťané. Má oříškovou chuť a dobře se hodí na pečení. Sice obsahuje lepek, ale v podstatně menší míře než dnešní pšenice.
Jáhly jsou asi milimetrové žluté kuličky, které vzniknou vyloupáním semínek prosa. Mají vysokou výživovou hodnotu. Naši předkové si z nich připravovali kaše a pekli sladké i slané jahelníky. Spařené horkou vodou a uvařené se používají jako přílohy k jídlu.
Je pravděpodobné, že pohanku k nám ve 13. století zavlékli tatarští bojovníci – pohané, kteří jí mimoděk nadělili i jméno. Pohankové kaše a chléb si připravovaly především chudší vrstvy. Dnes je pohanková mouka vyhledávanou alternativou na pečení i přípravu pomazánek.
Exotická alternativa
Latinskoamerická quinoa (česky merlík chilský) byla pro dávné Inky „matka zrn“ – posvátná potravina a základ přežití. Drobná zlatá, červená nebo černá zrnka jsou bezlepková. Vařená i naklíčená se používají do salátů nebo jako příloha.
Amarant známe jako laskavec nebo sloní ucho, pochází rovněž z Jižní Ameriky. Mele se z něj mouka a z vařeného amarantu se dělá želatina. Mouka se připravuje také z jinak už celkem známé cizrny. Tapioku zase nejčastěji najdete v alternativním pudinku, kde tento škrob z maniokového kořene umí skvěle nahradit brambory.
3 tipy pro začátečníky aneb Co zkusit, když na alternativy moc nejste
1. Pohankové palačinky – použijte osvědčený recept, jen místo pšeničné dejte pohankovou mouku. Její mírně oříšková chuť k palačinkám dobře pasuje.
2. Jáhly místo kuskusu – uvařené jáhly upravte stejně jako kuskus, například opečte na pánvi s bylinkovou solí. Výsledný vzhled i chuť jsou v podstatě stejné, ale výživové hodnoty výrazně převažují.
3. Jarní salát s quinoou