Ani nemusíte chodit na houby
I když hlívě nevadí sníh ani mráz do minus pěti stupňů, nemusíte ji chodit hledat do lesa. Hlívu snadno koupíte v obchodech nebo vypěstujete doma. Její stříbřitě šedé klobouky připomínají barvou i tvarem ústřice, odtud pochází jejich druhové pojmenování.
7 receptů na vaření pro zdraví
Pro vaření se zpracovávají klobouky hlívy, které jsou jemné a chutné. Nakládají se do octa i zeleninových směsí, mohou se zamrazit i sušit. Jak houby dobře připravit na dlouhodobé uchování, si můžete přečíst zde. Čerstvé se uplatní do široké škály jídel od polévky až po guláš.
- Krémová polévka je velmi snadný recept. Kostičky hlívy, cibuli a česnek opečte na másle. Poprašte mletou paprikou, zalijte vývarem a uvařte doměkka. Potom už stačí jenom zahustit jíškou a dochutit majoránkou a solí. Můžete rozmixovat na krém a zjemnit smetanou.
- Pikantní asijská polévka je zase trochu jiná polévková variace, která také skvěle chutná a zahřeje.
- Teplý luštěninový salát je pro zimní počasí ideální, protože naše tělo nemusí mít chuť na chladnou zeleninu.
- Houbové rizoto zvládnete hravě podle našeho receptu. Hlívu použijte místo kukuřice a ještě před přidáním do rýžového základu ji nakrájejte na kousky a poduste na másle.
- Grilované zeleninové špízy si můžete vychutnat i v zimě, stačí je opéct na pánvi nebo ogrilovat v troubě. Přidejte plátky hlívy k ostatní zelenině a je hotovo.
- Zapečené těstoviny s houbami spolehlivě zasytí a zahřejí. Vyměňte jen žampiony portobello za hlívu a dál postupujte podle návodu.
- Houbový guláš se klidně obejde bez masa a potom je to rychlovka. Postup je stejný jako u masového, jen se použije houba. Můžete také houby přidat k masu a inspirovat se naším receptem na pikantní vepřový guláš.
Tip pro zpracování
Když zpracujete klobouky hlívy ústřičné, zbylé třeně neboli lidově „nohy“ určitě nevyhazujte. Usušte je a potom rozemelte na houbový prášek. Jde je i roztlouct v hmoždíři. Houbový prášek má intenzivní aroma a využijete ho na dochucení polévek i omáček.
Foto: Profimedia.cz