Podzimní počasí ovlivňuje náladu i naše chutě. Vyhledáváme hutnější jídla a nahrává tomu i aktuální sklizeň. Lehké listové saláty už jsou pryč, zato podzimní řepu, dýni nebo kořenovou zeleninu můžeme uvařit i připravit na studeno. Podzimní poklady jsou možná nenápadné, rozhodně stojí za to věnovat jim v kuchyni pozornost. Navíc se v českých končinách a hlavně na farmářských trzích dají sehnat ve velmi dobré kvalitě a doslova za pár korun.
Kořenová zelenina – V kuchyni ji potkáváme po celý rok, ale nic nepřipomíná podzim tak intenzivně jako kořenová vůně celeru, který se na poli sklízí s koncem léta. Velmi dobře obstojí jako hlavní surovina třeba pro krémovou celerovou polévku nebo celerové placičky, byť jeho výrazná chuť nemusí vyhovovat každému. Pro začátek vyzkoušejte třeba pečené zeleninové hranolky s hořčičným dipem.
Červená řepa – Na první pohled není řepa žádná krasavice, ale její chuť i nezanedbatelný přínos pro zdraví jí zaručují naši zaslouženou pozornost. V kuchyni se používá tepelně zpracovaná i syrová. Vždy sáhněte po menších bulvách, které ještě nestihly zdřevnatět. Bez řepy se neobejde klasický boršč. Pro změnu zkuste i bramborové placky s čatní z řepy a cibule, souvlaki/kebab s řepným tzatziki.
Dýně – Oranžový symbol strašidelného Halloweenu se zabydlel už i v našich kuchyních. Při nákupu vybírejte těžké plody se stopkou. Čím je dýně těžší, tím více dužniny obsahuje. Stopka brání jejímu vysychání a hnití. Kromě oblíbené polévky se dýně přidává také do masových směsí, připravují se z ní pomazánky i sladké koláče. Zkuste letos ozvláštnit polévku zázvorem a kokosovým mlékem podle našeho receptu.
Cibule – Zimní slunce jí říkávaly naše babičky. Stejně jako česnek obsahuje látku s antibiotickými účinky allicin, takže si cibulovými čaji či sirupy doplňujeme léčbu nachlazení. Když si ovšem na cibuli chceme pochutnat, vaříme z ní skvělou polévku, cibulový koláč nebo neodolatelnou cibulku.
Růžičková kapusta – Když je mírná zima, může kapusta spokojeně přezimovat přímo na záhoně. Zkuste s ní třeba nahradit zelí k vepřové pečeni s knedlíkem nebo ji pokrájet do polévky. Kapustové růžičky stačí povařit jen krátce, ty drobné můžete jen spařit horkou vodou.