Připravte se, sezona startuje za chvíli
Když se chřest v polovině dubna začne objevovat, jednejte rychle. Jeho sezona je krátká, ke konci června už najdete jen nekvalitní chřest nebo drahý z dovozu. Chřestu nedělá dobře skladování a mrazit se vůbec nedoporučuje. Pokud ho přece jen potřebujete uskladnit, zabalte ho celý do vlhké utěrky a v lednici pár dní zvládne. Jinak se ale vyplatí mít rovnou v pohotovosti nápady, jak chřest zpracovat.
8x chřest, který chutná od salátu až po slané koláče
Na letošní chřestové hody budete dobře připraveni.
Salát s novými bramborami a zeleným chřestem spojuje hned dva druhy čerstvé jarní zeleniny. Návod najdete zde a stonky zeleného chřestu použijte místo nakládaných okurek. K původnímu receptu se pak můžete vrátit na podzim, až bude nouze o čerstvou zeleninu.
Salát s broskvemi a makovou zálivkou si hraje s přirozenou sladkostí zeleného chřestu, která vynikne v kombinaci se sladkým ovocem. Zelený chřest použijte místo fazolek, ani ho nemusíte vařit, a postupujte podle našeho receptu.
Chřestová polévka se šunkovými kostičkami je zajímavá variace na oblíbený chřestový krém. Uvařte si ji klidně i z bílého chřestu a jeho jemnou chuť doplňte parmazánovými hoblinkami.
Italské rizoto s chřestem je dobrota hodná mistra kuchyně! V tomto receptu vynechte kukuřici a místo ní přidejte do rizota kousky chřestu, které jste krátce povařili ve vývaru. Zelený chřest se hodí trochu lépe než bílý.
Zapečený marinovaný chřest dá jemné zelenině zajímavou chuť díky balzamiku a česneku. Dejte si ho jako lehkou večeři nebo přílohu k pečenému masu.
Chřestový quiche je snadný recept, se kterým naděláte hodně parády. Postupujte podle našeho návodu, jen místo cibulové náplně použijte kousky zeleného nebo bílého chřestu, který krátce povaříte. Můžete přidat i kostičky šunky.
Křupavý chřest a pečený losos s rajčatovou salsou nabízí dokonalé lehké jídlo pro jarní očistu.
Bílý chřest s křupavou citronovou strouhankou a bylinkami vychází z německého receptu. Na pánvi nasucho opražte strouhanku, smíchejte ji s bylinkami a nastrouhanou citronovou kůrou. Uvařený bílý chřest přelijte rozpuštěným máslem a posypejte strouhankou. Hodí se i trochu strouhaného parmazánu.
Jak chřest očistit na vaření
Odkrojte dřevnaté konce a škrabkou na brambory oloupejte slupku. Bílý chřest potřebuje oloupat vždycky, jen koneček nechte neoškrábaný, 2–3 cm od hlavičky. Hrubší zelené stonky budou potřebovat oloupat zhruba do poloviny. Jenom ty křehké zelené stonky, ne silnější než tužka, se nemusí loupat vůbec. Více si přečtěte zde. Povadlé, oschlé chřesty i ty s pomačkanými hlavičkami si domů vůbec nenoste. Nepochutnali byste si na nich.
Foto: Profimedia.cz