Masožrouti
Milují maso, mají dokonce pokrm, který se v překladu jmenuje maso plněné masem. Jí vepřové, hovězí, telecí i drůbež, jen jehněčí není moc populární. Nejslavnější jídla dobře známe i my. Guláš, paprikáš a perkelt, vše s paprikou a masem. Hovězí guláš si vařili pastevci už ve středověku, podobá se ale spíše polévce. Odvozen ze slova gulya, tedy stádo hovězího dobytka, často obsahuje mrkev, nezahušťuje se moukou a podává se s bílým chlebem. Perkelt je guláši velmi podobný, není ale tak řídký a podává se s přílohou, třeba vaječnými noky. Do paprikáše zase použijete kuřecí maso a zjemníte ho smetanou. Výběr masa je na vás, u perkeltu a paprikáše se fantazii meze nekladou.
Na své si ale přijdou i vegetariáni, díky mírnému podnebí nemají v zemi nouzi o dobrou zeleninu. Tu zpracují třeba do typického fözeléku, zeleninového pokrmu, který je hustší než polévka, ale řidší než omáčka. Využijí dýně, čočku, špenát, rajčata, zelí, fazole, hrách, papriku a třeba i šťovík. Maďaři světu dali langoše, smažené placky, které má každý z nás rád jinak. Favoritem je jistě pomazaným kečupem Gurmán Otma a zasypaný pořádnou dávkou sýra. O první místo se ale pere také ten potřený česnekovou pastou Hamé. Sladká verze s Extra Jamy Hamé pak potěší především děti.
I lečo, které si Češi už vzali za vlastní, pochází z Maďarska. Jeho příprava snad už jednodušší ani být nemůže. Vezměte jednu sklenici zeleninového leča Znojma, směs povařte, přidejte klobásku a vejce a můžete hodovat.
Národní poklad
I když je paprika s Maďarskem neodmyslitelně spojena, odsud nepochází. Červené koření si zde zamilovali poté, co se do země dostala z Nového světa. Jídlům dodává typickou chuť a barvu, nemusí být vždy nutně pálivá. Záležá na tom, kolik se kromě sušené dužiny pomele i semínek, která ostrost nesou. Kromě konzumace ji v zemi samozřejmě i hojně pěstují, a to samozřejmě ve spoustě odrůd a stupňů pálivosti.
Cukráři se nenudí
Po obědě samozřejmě přichází čas na dezert a ve sladkém se Maďaři také nežinýrují. Oblíbená je verze našich šunkofleků na sladko, kdy vrstvy prokládají džemem a ořech s cukrem, nebo mákem. Dalším oblíbeným jídlem je császármorzsa, trhaná karamelizovaná palačinka. Jako jedinečný maďarský originál můžete ochutnat Dobošův dort. Je pojmenován podle svého tvůrce, cukráře Joszefa Dobose, který na sebe navrstvil střídavě pláty piškotu a čokoládového krému a karamelu. Plánoval vytvořit dezert, který by vydržel delší dobu mimo lednici a podařilo se. Podle Karolyi Gundela je zase pojmenována palačinka plněná směsí z rumu, rozinek, vlašských ořechů, skořice a pomerančové kůry, podávaná s čokoládovou polevou a flambovaná. Princ Pavel III. z rodu Esterházy zase propůjčil jméno dortu Esterházy, který je složen z vrstev mandlového těsta a máslového krému s koňakem nebo vanilkou.