Přírodní barvy nejsou tak intenzivní jako chemické, a proto se vyplatí porozhlédnout se po bílých vajíčkách. Většinou po celý rok nejsou k dostání, ale na Velikonoce se vždycky tu a tam objeví.
Špek a saponát
Nebojte se, toto není složení nějaké unikátní barvicí metody. Jen malá připomínka, že pokud mají barvy dobře chytnout, musí se vajíčka ještě před barvením pečlivě odmastit. Stačí je pečlivě omýt obyčejným přípravkem na nádobí, který snadno smyje povrchovou vrstvu z mastných kyselin a vosku.
Na závěr, když jsou barvy pěkně zaschlé, se vyplatí vajíčka zase trochu namastit, aby se krásně leskla. Stačí kapička oleje nebo vajíčka potřít kouskem špeku.
Intenzita barvy
V některém nálevu stačí vajíčka 20 minut povařit, v jiném je můžete nechat louhovat klidně přes noc. V každém případě vždycky přidejte lžíci octa, aby barva dobře držela.
Fialová
Použijte neředěnou borůvkovou šťávu nebo nálev z borůvkového kompotu. Jako fialové barvivo fungují také sušené bezinky nebo červené víno, klidně to nejlevnější z krabice. Pokud vajíčka necháte v borůvkovém nálevu louhovat až do druhého dne, budou mít temně fialovou až černou barvu.
Růžová
Svařte vajíčka s čerstvou červenou řepou, kterou nakrouháte najemno, a dopřejte jim lázeň přes noc.
Žlutá
Krásnou a intenzitní žlutou až dooranžova vyčaruje kurkuma, sladká paprika i krátké svaření s cibulovými slupkami.
Zelená
Natrhejte mladé kopřivy, trávu nebo mladé osení. Funguje také špenát se špetkou kmínu pro zvýraznění barvy.
Modrá
I tato neobvyklá barva jde připravit z přírodních zdrojů. Nakrouhejte půlku hlávky červeného zelí, povařte v něm vajíčka a nechte louhovat.
Hnědá a oranžová
Hnědé barvení se slupkami od cibule je klasika. Trochu jiný odstín získáte z kávy, silného černého čaje nebo odvaru z dubové kůry.