Čtvrtina pro snídani
Snídaně je ideální oběť v honbě za škrtáním kalorií. Ráno honíme každou minutu a na chvilku si sednout a najíst se v klidu zní jako sci-fi. Přitom jak se o sebe ráno postaráme, často předurčuje, zda náš den bude úspěšný, či nikoli. Začínat den snídaní bychom měli každý den a měla by dodat 20–25 procent našeho denního energetického příjmu. Bez snídaně v podstatě jedeme na dluh. Hlad a nedostatek energie nás dříve či později dostihne a může vést k přejídání během dne.
Aby snídaně fungovala
Vyvážená snídaně, která vás opravdu nastartuje do nového dne, má svá pravidla. Měla by obsahovat dostatek tekutin a tři skupiny potravin:
1. zdroj vlákniny a sacharidů – celozrnné pečivo nebo oblíbené cereálie
2. ovoce nebo zeleninu – dodají minerály, vitamíny a samozřejmě také vlákninu
3. bílkoviny – mléko, jogurt, sýr, šunku nebo vajíčka
Pokud byste si na prázdný žaludek dali potraviny s vysokým glykemickým indexem (třeba bílé pečivo s nutelou), bude po obrovském přísunu rychlé energie paradoxně rychle následovat opět pocit hladu. Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou pro dobrý ranní start mnohem vhodnější.
Začněte už zítra
Pokud snídaně není váš kamarád už nějakou dobu, začněte se „učit“ snídat raději pozvolna. Pro začátek stačí pár lžiček jogurtu nebo půlka banánu a postupně můžete přidávat. Co půjde, připravte si už večer. Oloupejte pomeranč, nakrájejte sýr a připravte si i oblečení na ráno, ať ušetříte chvilku.
6 jednoduchých receptů na super snídani
Jsou rychle hotové a dobré, stačí si jen vybrat.
3. Sendvič s kuřecím masem a tzatziki
6. Banánové smoothie s avokádem
Foto: Profimedia.cz