Víte, co je to Kaiserschmarn, tartiflette nebo polenta?

Cesta do Alp nemusí být jen za dobrou lyžovačkou, ale také za gurmánským zážitkem. Protože ať už jedete k našim německy mluvícím sousedům nebo o kousek dál, je na co se těšit. Rakousko totiž není jen o šniclu s hranolkami a štrůdlu, Itálie o pizze a originální fondue neochutnáte ve Francii. Jak se ale vyznat v menu alpských hospůdek? Pomůžeme.

Rakousko

Do Rakouska to máme nejblíž a mnoho jejich jídel jsme už i převzali, znáte ale jejich správné názvy? Obrovskému ovocnému knedlíku, nad kterým se vašim dětem rozzáří oči, se říká Germknödl. Plněný povidly se vaří ve slané vodě a před podáváním posype mákem a polije rozpuštěným máslem nebo vanilkovým krémem. Stejně tak celé vaší rodině zachutná Kaiserschmarn, císařský trhanec, tedy palačinka s ovocem na kusy. Když na sladké nejste, dejte si Spätzle, jídlo, které má za vlastní i Německo, Francie či Maďarsko. Nudle nebo noky z vajec a mouky vařené ve vodě si objednejte třeba se sýrem, luštěninami nebo jako přílohu.

Švýcarsko

Fondue a raclette, jídla, která máme odjakživa za francouzská. Málokdo ale ví, že pocházejí ze Švýcarska. Legendární Fondue, kotlík s teplým sýrem, do kterého se na dlouhých vidličkách namáčí chléb, zná celý svět a má desítky druhů, třeba i čokoládové. Ovšem na to původní, které se připravuje právě hlavně v zimě jako vydatná strava, potřebujete podle originálního receptu jen dva druhy sýra. Jednu třetinu ementálu a dvě třetiny tvrdého sýra Gruyère. Raclette je na přípravu ještě jednodušší, na speciálním grilu rozehřejete plátky stejnojmenného sýra a jíte s bramborami, okurkami, masem a dalšími přílohami. Pokud nedáte dopustit na bramborák, dočkáte se i v zemi helvétského kříže. Brambory tu uvaří ve slupce, pak nakrájí na malé nudličky, smíchají s cibulí a slaninou a osmaží. Na tzv. Rösti samozřejmě nesmí chybět sýr. Sladká tečka je jak jinak: lahodná čokoláda.

Francie

V savojském regionu, srdci francouzských alp, museli lidé kvůli drsnému počasí odjakživa spoléhat na vlastní produkci ze zahrad, polí a plody divoké přírody. Přesně proto v místní kuchyni najdete samozřejmě kromě mléčných výrobků spoustu ovoce, houby a brambory. Ty vyzkoušejte třeba v lívancích les Beignets, plackách na sladko i slano Matafan či v Tartiflette. V té brambory vylepšili zapečením se zrajícím sýrem Reblochon, cibulkou a slaninou. Věděli jste, že v této oblasti si místní sedláci vyrábějí vlastní alkohol, stejně jako u nás slivovici? Říká se mu Gènepi, je to likér z bylin a pomáhá zažívání. Panáček po jídle proto neuškodí.

Itálie

Když už vám pizza a těstoviny polezou i ušima, vyzkoušejte třeba polentu? Cože to je, ptáte se? Kukuřičná kaše výborná samotná nebo třeba se sýrem, česnekem, nebo i jako příloha. Když uslyšíte slovo špek, nebojte se, dostanete skvělou sušenou šunku. Dospělí tu básní o teplém nápoji Bombardino. Napůl vaječný likér, napůl brandy vylepšené šlehačkovou čepicí na svahu nepřehlédnete. A “kafaři” si na své přijdou i na vrcholku hor, i když se dostanete do nejrozpadlejší chaty, stroj na kávu vždy bude prvotřídní.