I když pro původní středoamerické kmeny byl příchod Španělů dokonalá pohroma, pro mexickou kuchyni, tak jak se později proslavila, to bylo hotové požehnání. Kukuřici, chilli, fazole i rajčata pěstovali už staří Mayové a Aztékové. Španělští kolonizátoři pak naučili místní obyvatele chovat zvířata na maso, což tehdy bylo na novém kontinentu něco nevídaného.
Mexičani jedí rádi a jejich živočišná láska k životu a jeho požitkům je až nakažlivá. Mexické snídaně jsou vydatné, ale hlavní jídlo dne je oběd, na který si místní udělají čas vždy.
Věděli jste, že...?
V Mexiku se pěstuje na 50 druhů fazolí, zatímco chilli papriček byste mohli napočítat přes 140 různých druhů. Každá má svou specifickou chuť i vzhled.
Nejběžnější maso je hovězí a k dostání jsou i ostatní druhy běžné u nás. Jako specialitu seženete na trhu třeba maso pásovce nebo leguána.
Tequila se skutečně jmenuje podle městečka Santiago de Tequila, kde z modré agáve začali vyrábět slavný destilát. Ovšem teprve poté, co se umění destilace naučili od Španělů.
Mimochodem, oblíbený tequilový rituál se solí a citronem není vůbec mexický. Vymysleli ho Američané, ale i tak nás baví.
Málo známý fakt je, že Mexiko patří do pětice největších světových producentů vanilky.
Hřbitovní párty - hostina a barvy
Nejbizarnější cukrovinky si Mexičani dopřávají na svátek Día de Muertos, což je mexická obdoba našich Dušiček. Jenže na rozdíl od chmurného truchlení očekávejte pořádně barevnou zábavu. Celé rodiny se odeberou na hřbitov a vyzdobí náhrobky pestrobarevnými květy. Pak přímo na místě hodují spolu se zemřelými - jim je určena část jídla, které si nikdo nesmí dotknout. Oblíbené jsou barevné sladkosti ve tvaru - jak jinak než lebek.