Neodolatelně tu voní jídlo, zní cimbálka, masky se chystají na fašankovou pochůzku. Masopust jak má být. Po příchodu si hned můžete koupit koštovací skleničku, taštičku a lístek, a ochutnat zabijačkovou polévku, která je pro všechny zdarma. Procházíme kolem stánků nabízejících klasiku jako škvarkové tyčinky, klobásky nebo frgály, ochutnat se musí všechno. O zábavu se stará legenda lidové hudby, zpěvák Jožka Šmukař, který tady Hustopečích bydlí a provozuje vinařství. S cimbálovou muzikou hrají jeden hit za druhých, k tanci se zatím nikdo nemá, po další skleničce vína nebo půllitru piva už se ale lidé pohupují do rytmu a po výzvě už jsou v kole první páry.

Maškary už jsou pohromadě a je čas vyrazit. Medvědi se chopí poutače a vedou průvod. Za nimi mává celá rodinka barevných trolů, klokan, piráti, králíčci, pankáč, indián, upíři i krojovaní. Skupina projde ulicí a při návratu se zastaví u cimbálky. Panáček místní mandlovice, trocha tance, průvod skončil a masky se vmísí do davu. Medvědi nahánějí smějící se návštěvníky, pózuje se na fotky, upíři prodávají lístky do tomboly. Smůla, my nic nevyhráli.

Velkou atrakcí pro malé i velké je poražený pašík, který vykuchaný visí za nohy, přichystaný na porcování. Děti procházejí s otevřenou pusou, takže takhle vypadá prasátko? Dospělí se s ním fotí a vzpomínají na zabijačky, které už zažili. Přichází řezník s dobře nabroušenými nástroji a dává se do práce. Kolem se vytváří houf přihlížejících, každý chce vidět, jak to dělá profík. Odřezává části, mezi prvními kousky panenky. Lidé se konečně dozvídají, odkud jedno z nejdražších mas z prasete pochází. Šmikne ocásek, sundává kůži. Rodiče se marně snaží ratolesti přimět k odchodu, tohle je lepší než televize nebo tablety.

Po procházkách a programu na čistém vzduchu vyhládne, na řadě je proto ochutnávka zabijačkových dobrot. Teplé menu nabízí ovarové maso, jatýrka, jaternicový prejt a kroupy. K tomu pěkně naložit křenu, zelí a chleba k zakousnutí. Máme boule za ušima, vše je skvěle ochucené, vychutnáváme si vypečené části, správná příprava na pomyslný půst. Komu nestačí tyto hody, může se ještě „dorazit“ nastudeno. Tlačenka, škvarky, klobásky, jitrnice, co nesníte tady, vezmete si domů. Takový oběd by si zasloužil šlofíka, na to ale není čas. Už je totiž po poledni, otvírají se sklepy a košt může začít.

Zabijačkové dobroty si z kvalitních surovin můžete připravit i doma. Takové pečené kolínko skvěle doplní vejmrda s KřeníkemHamé, na domácí pagáčky namažete lahodnou Škvarkovou pomazánku Hamé.

http://www.receptyschuti.cz/recept/pecene-koleno-s-jablky-a-vejmrdou/2179

http://www.receptyschuti.cz/recept/pagacky-se-skvarkovou-pomazankou/1817

Kdo chce zkusit něco složitějšího, čeká na něj recept na lahůdkovou huspeninu se zeleninou Znojmia.

Masopustní huspenina

Doba vaření: 2 hodiny (+ 10 hodin, než huspenina ztuhne)

Počet porcí: 10-12

Ingredience:

  • 4 vepřové nožičky
  • vepřové koleno
  • 10 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • lžička sušeného tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • sůl podle chuti
  • sklenice Znojmia Kunovjanka
  • 2 hrsti nasekané petržele
  • 30 ml octa
  • 3 ks Hamé Okurky
  • 2 vařená vejce
  • 100 g mraženého hrášku

Postup:

  1. Vepřové koleno a nožičky očistěte a dejte na chvilku vařit, aby se srazila krev. Vodu vylijte a do hrnce natočte novou vodu, tentokrát do ní přidejte pepř a nové koření a vařte, dokud maso nezměkne.
  2. Hotové maso vyndejte z vody, ale vývar nevylévejte. Maso oberte a i s kůží nakrájejte na kousky.
  3. Vývar přeceďte, osolte podle chuti a přidejte nakrájené maso s kůží, petržel, hrášek a ocet a nechte jen přejít varem.
  4. Vejce nakrájejte na čtvrtky, kyselé okurky na kostičky a sterilovanou zeleninu slijte. Vyskládejte vše do formy a pomalu přelijte teplou směsí s masem. Huspeninu nechte ztuhnout přes noc v chladu. Poté ji vyklopte, nakrájejte a podávejte s chlebem, octem a cibulí.