Díky průmyslové produkci nejsme příliš zvyklí sáhnout po jiných olejích, než je osvědčená trojkombinace slunečnicový – řepkový – olivový. Stačí se jen trochu porozhlédnout a hned se objeví řada zajímavých olejů, které určitě stojí za to vyzkoušet. Nejsou sice všechny tak univerzální a nehodí se ke všemu jako zmiňovaná olejová trojice. Specifika použití zase vynahrazují unikátními chuťovými i výživovými kvalitami.
Rýžový olej zvládne dokonce vyšší teplotu než slunečnicový, a proto ho rozhodně využijte na smažení. Jeho spotřeba je v procesu vaření o 20 procent nižší než u ostatních rostlinných olejů. Je stabilní i při nižších teplotách a se hodí do majonéz i omáček.
Dýňový olej se lisuje z dýňových semínek. Má nádhernou temně zelenou barvu a výraznou oříškovou chuť. Používá se výhradně za studena do salátových dresinků a zálivek. Překvapivá je kombinace s vanilkovou zmrzlinou.
Lněný olej má velice charakteristickou vůni. Přesto se omezeně používá ve studené kuchyni, protože je vynikajícím zdrojem omega3 mastných kyselin. Mimo kuchyni se olej používal ve směsi s dalšími oleji nebo pryskyřicemi hlavně jako impregnační látka.
Kokosový olej vám vydrží velmi dlouho – oxiduje pomalu a může mít trvanlivost až dva roky. Výborně se hodí na smažení i do studené kuchyně. Jeho zajímavostí je, že taje až při teplotě kolem 24 °C, takže v našich podmínkách ho většinou seženete jako tuhý tuk.
Sezamový olej je nedílnou součástí asijské kuchyně. Pokud se při vaření rádi inspirujete touto částí světa, postará se vám sezamový olej o autentičnost chuti. Ceněný je také v kosmetice – má protizánětlivé účinky a zvláčňuje pokožku.
5 důvodů, proč oleje potřebujeme
1. Naše tělo je potřebuje pro vyváženou stravu a doplnění energie.
2. Udržují v rovnováze hormony i naše nervy. Náš mozek by bez tuků nemohl pořádně pracovat.
3. Pomáhají nám vstřebávat vitaminy, především A, D, E a K.
4. Dodávají esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo nedovede vyrobit, ale jsou nezbytné pro fungování a růst buněk celého těla.
5. Jsou nositelé chutí – jídlo zakápnuté trochou oleje vnímáme jako mnohem chutnější.
Víte, že...
...výraz pro olej je ve skoro všech evropských jazycích velmi podobný? Pochází ze starořeckého elaion, která latina převzala jako oleum. Následně bylo jako oil, öl, olio, olaj nebo olje převzato do dalších jazyků.