Není nic překvapivého, že si s ní v kuchyni pořád tak trochu nevíme rady. Proto jsme pro vás připravili stručný návod, jak si na řepě pochutnat. 

Jakou vybrat

Vydejte se kterýkoli farmářský trh a červenou řepu tam zaručeně pořídíte. Vyberte si spíš drobnější bulvy, zhruba velikosti tenisového míčku. Ty ještě nestihly zdřevnatět a budou šťavnatější.

Jak ji upravit

Červenou řepu můžete upravovat doslova na všechny způsoby. 

  • Ze syrové řepy můžete vymačkat šťávu, která se pije jako prevence nádorového onemocnění. Domácí šťáva je velmi koncentrovaná a doporučuje se ředit ji vodou, případně jablečnou nebo mrkvovou šťávou. Syrovou řepu můžete nakrájet do salátu nebo nastrouhat do řepových placiček s mrkví
  • Vařením řepa přijde o část ceněných živin, ale pro řadu lidí je v této podobě přijatelnější. Pro vaření se snažte vybrat zhruba stejně velké bulvy. Neloupejte je, jenom pečlivě omyjte. Zalijte vodou, aby byly bulvy ponořené, a vařte 30–45 minut v osolené vodě. Nechte vychladnout, oloupejte slupku a upravte podle receptu. Z vařené řepy se dá připravit například salát s křenem, tzatziky z červené řepy nebo trochu jiný vánoční bramborový salát
  • Také pečení je jednoduché. Můžete řepu péct vcelku nebo rozkrájenou na čtvrtiny. Při teplotě 180 oC bude podle velikosti potřebovat 40–60 minut. Dají se tak připravit vynikající domácí hranolky z podzimní zeleniny.  
  • Připravený polotovar je ideální způsob, jak si ušetřit poměrně hodně barevnou práci se syrovou řepou. Můžete koupit předvařené bulvy ve vakuovém balení nebo klidně sáhnout po naložené řepě. I ta může směle zastoupit řepu skoro ve všech receptech. Vyzkoušejte například neobvyklé čatní k bramborovým plackám nebo pečeného pstruha s pestem z červené řepy. Na jednohubkách z kozího sýru vypadá naložená řepa vysloveně luxusně. 

Co od řepy můžeme čekat

Všechno, čeho se dotkne, obarví červě. I to, co nás opouští. Že jste si dali řepu, proto neomylně poznáte, jakmile si dojdete odskočit. Kromě toho má ale řadu o poznání důležitějších pozitivních účinků na náš organismus. Obsahuje velké množství draslíku, který snižuje krevní tlak, a má pozitivní vliv na nervovou soustavu. Působí proti zavodnění, obsahuje vysoký podíl vlákniny a v čerstvém stavu i kyseliny listové. Podporuje trávení a dokonce likviduje jedovaté látky ve střevech. Jak už bylo řečeno, syrová šťáva z červené řepy je nedocenitelný pomocník při prevenci rakoviny. Doporučuje se pít i při rekonvalescenci.


Foto: Profimedia.cz