Exotická kráska z Magrebu
Byla by škoda ji nechat čekat. Harissa je základní surovinou kuchyně severní Afriky, tzv. Magrebu. Největším producentem a vývozcem je Tunisko. Do harissy patří chilli papričky, česnek, koriandr, římský kmín, sůl a olivový olej. Variant receptů je samozřejmě bezpočet, může se do ní přidávat sušená máta, citronová šťáva a další ingredience.
5 harissových receptů
Papriková pasta má příjemnou pálivost, pokud se o něčem takovém dá mluvit. Jídlo doplní i chutí, která má jen lehce exotický nádech, takže její uplatnění v naší běžné kuchyni může být poměrně široké. Hodí se v podstatě ke všemu, čemu chcete dodat říz. Přidejte ji do polévky, jako kondiment k pečenému masu nebo ji natřete na maso, když ho nakládáte na grilovačku.
Pikantní sýrová omeleta bude vynikající pro říznou snídani nebo lehkou letní večeři.
Ochucené máslo je skvělá věc pro oživení letního grilování. Rovnou ho použijte na kuřecí závitky podle našeho receptu.
Autentická marocká polévka vás doslova přenese na orientální arabský bazar. Harissa v ní nesmí chybět.
Dýňová polévka se díky harisse změní v zajímavě pikantní záležitost. Doporučujeme přidat kousky mrkve a nemixovat tentokrát na krém.
Plněné žampiony dovedou spojit ryze české syrečky a harissu v nepřekonatelnou lahůdku. V receptu stačí použít harissu místo kečupu.
S harissou to můžete i pořádně zamíchat. Smíchejte ji s bílým jogurtem a čerstvým koriandrem na pikantní dip. Nebo ji nařeďte pár lžícemi olivového oleje a potřete plátky pečiva na rozpečení.
Foto: Profimedia.cz