Lilek je krasavec. Jeho temně fialová barva je mezi zeleninou celkem nezvyklá, a to nemusí zůstat jen u tohoto odstínu. Lilky mohou být světle fialové nebo žíhané, bachraté s výrazným žebrováním nebo protáhlé a štíhlé. Výjimečně můžete potkat i bílé odrůdy, lilky štíhlé jako ocásky nebo kulaté jako ředkve. Některé mohou být dokonce růžové s bílými čumáčky. Z toho je úplně radost vařit.
Správný lesk a žádné pihy
Hvězda vašeho kulinářského snažení musí mít opravdu hvězdný lesk. Tedy pokud mluvíme o tmavě fialové odrůdě, která je u nás nejčastěji k dostání. Pokud jsou lilky matné, ochablé nebo dokonce vrásčité, nemají co dělat na pultech a už vůbec ne v kuchyni. Starší a přezrálé lilky mívají tuhou slupku, nahořklou chuť a velká semínka. To bohužel v obchodě nezjistíte. Pokud takový poklad doma rozkrojíte, musí dužina pryč. Nezoufejte, po vydlabání získáte ideální jedlou nádobu pro naplnění a zapékání. Inspirujte se třeba naším receptem.
Zásadní dilema – solit, nebo nesolit
Lilek je obsahuje opravdu hodně vody. Takže pokud se ho chystáte zapékat, dusit nebo restovat, je dobré se jí zbavit. Lilek nakrájejte na kostky nebo plátky podle toho, co potřebujete, přesuňte do cedníku a opravdu velkoryse osolte. Dopřejte mu aspoň půl hodiny a potom osušte.
Co si lilkem počít
Pro inspiraci, jak zpracovat lilek, nahlédněte do národních kuchyní od Francie až po Thajsko, protože lilek je doma všude tam, kde je teplo. Francouzská zeleninová směs v rajčatové omáčce ratatouille by bez lilku měla poloviční chuť. Italové připravují nepřekonatelné melanzane alla parmiggiana, plátky osmaženého lilku zapečené s vrstvami rajčatového suga, mozzarelly a parmazánu. Když pečený lilek mixujete s olivovým olejem, tahini, česnekem a trochou citronové šťávy, vyrobíte ikonickou pochoutku studené arabské kuchyně baba ghanoush. V Indii lilek neodmyslitelně patří do zeleninových kari a v Thajsku zase do pálivých polévek tom yum.
Rychlovka skoro bez práce, kterou musíte vyzkoušet
Připravte si vynikající chuťovku pro předkrmy a k pečenému masu. Slabé plátky lilků prosolte a zbavte přebytečné vody. Opečte je na grilu a naložte do olivového oleje s nasekanou petrželkou a plátky česneku. Pečlivě uzavřete a nechte minimálně do druhého dne odležet v lednici.
Foto: Profimedia.cz