Raw inspirace
Syrová neboli raw strava na sebe strhává stále více pozornosti. Jsou to právě její sladkosti, které jí získávají popularitu. Kalorie jsou sice podobně nesympatické jako u klasických máslových dortů, ale zůstanou zachovány všechny důležité enzymy a další prospěšné látky, které si tělo nedokáže vyrobit. Jídlo je takzvaně živé a každé sousto dortíku tělu vlastně prospívá.
Netradiční suroviny a postupy
Protože při striktním raw přístupu nesmí potraviny projít teplotou vyšší než 42 °C, musí ke slovu přijít nové suroviny i způsoby jejich zpracování. Nové nepečené dorty jsou všechny založené na princip máčení a mixování. Korpus je většinou kombinace oříšků a sušeného ovoce – například datle s mandlemi nebo vlašské ořechy a sušené meruňky.
Náplň je zase kombinací rostlinného panenského tuku, ovoce a znovu oříšků. Často se používají kešu nebo mandle. Aby při mixování získaly hladkou konzistenci, nechají se přes noc namočené v obyčejné vodě. Z tuků se používá kokosový olej nebo kakaové máslo. Tím samozřejmě nemyslíme laciný ztužený kokosový tuk, známý z průmyslové výroby nekvalitních cukrovinek, ale jeho přírodní, ideálně panenskou variantu. Náplň krásně spojí dohromady a jejich chuť ve výsledku zaznamenáte jen jako nepatrný odstín. Hotový dort pak už jenom potřebuje chvilku odpočinku v chladu a může putovat na váš stůl.