-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Vyzkoušejte koláč s povidly s rumovou a skořicovou příchutí.
Nejdřív si rozdělte vajíčka. Jedno rozkvedlejte v hrnku, u zbylých dvou oddělte žloutky od bílků a zatím dejte stranou.
Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte 2 lžíce cukru a lžíci polohrubé mouky, které odeberete z celkového odváženého množství cukru a mouky. Dejte do tepla a nechte kvásek vzejít.
Do velké mísy na zadělávání těsta prosijte mouku. Uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj připravený kvásek. Přidejte zbývající cukr, změklé máslo, žloutky a polovinu připraveného rozšlehaného vajíčka. Nakonec nastrouhejte kůru z poloviny citronu, špetku soli a také 2 lžíce rumu.
Pomocí obou rukou dobře propracujte na vláčné těsto. Na závěr těsto vytvarujte do bochánku. Ten nechte v míse, překryjte čistou utěrkou a dejte na hodinu do tepla vykynout. Poté znovu propracujte, aby se z těsta vymačkaly vzduchové bubliny, a nechte kynout ještě půlhodinku.
Připravené těsto rozdělte na 3 díly. Rovnou na pečicím papíře z každého dílu vyválejte kruh zhruba o průměru 25 cm. Pomocí prstů dotvarujte do dokonale kulatého tvaru. Potom opět prsty smáčkněte těsto zhruba 2 cm od okraje, aby se vytvořil zvýšený kraj. Nechte znovu 15–20 minut kynout a připravte si mezitím obě náplně. Už teď si můžete nechat rozehřát troubu na 180 °C.
Povidlovou náplň s příchutí rumu a skořice smíchejte se dvěma lžícemi rumu a naplňte do cukrářského zdobicího pytlíku. Na tvarohovou náplň ušlehejte oba bílky, které jste si nechali stranou na začátku pečení. Tvaroh (v kostce dobře) promíchejte se zbylým rumem, citronovou kůrou a polovinou šlehačky. Pokud je tvaroh stále hustý, přidejte celou smetanu. Nakonec opatrně zapracujte bílkový sníh
Vložte do trouby a pečte dozlatova. Trvá to zhruba 25–35 minut.