Domácí rohlíky


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 2 hodin
  • 10 porce
  • Začátečník

Najde se někdo, kdo by odolal voňavým domácím rohlíkům? Asi zbytečná otázka. Nic lepšího totiž k zakousnutí k dobré paštice prostě není.

Suroviny

  • Mouka polohrubá 500 g
  • Sádlo 1 lžíce
  • Cukr krupice 1 lžička
  • Májka s brusinkami 1 balení
  • Voda 280 ml
  • Sůl 1 lžička
  • Droždí 20 g

Postup

  • 1

    Nejdřív nechte vzejít kvásek. Droždí nasypejte do poloviny množství vody, přidejte cukr a nechte 15 minut v teple.

  • 2

    Mouku prosijte do mísy, osolte a doprostřed udělejte důlek. Do něj vlijte hotový kvásek a začněte ho zapracovávat do mouky. Během míchání přidejte také sádlo a po dávkách zbylou vodu. Až se suroviny dobře spojí, pusťte se do hnětení. 

     

  • 3

    Můžete těsto propracovat vařečkou v míse nebo se do hnětení pustit rukama na pomoučněném válu. Minimálně věnujte těstu šest minut, nejlépe však kolem 10 minut. Když se těsto lepí na prsty, bude potřeba ho ještě hníst.

  • 4

    Hotové těsto uhlaďte v míse, překryjte utěrkou a nechte v teple alespoň hodinu kynout.

  • 5

    Vykynuté těsto vyklopte na vál a promačkejte. Rozdělte na 8–10 bochánků a nechte ještě 10 minut odpočinout.

  • 6

    Poté každý bochánek rozválejte na oválnou placku a zarolujte rohlíky. Položte je na plech s pečicím papírem, potřete osolenou vodou, a než se trouba rozehřeje na 220 °C, nechte rohlíky ještě chvilku nakynout.

  • 7

    Do vyhřáté trouby nastříkejte trochu vody, aby se udělala pára, a pečte 15–20 minut. 

     

  • 8

    Upečené křupavé rohlíky si vychutnejte co nejdřív po vychladnutí s Májkou s brusinkami.

  • 9

    TIP

    • Pokud máte domácí pekárnu, rozhodně ji na přípravu těsta použijte. Ušetříte si spoustu námahy, protože všechno hnětení i kynutí obstará za vás. Na těsto do pekárny použijte místo čerstvých kvasnic balíček sušených (7g).
    • Do těsta můžete přidat i lžičku soli navíc. Recept v původní podobě je ideální k výrazné chuti paštiky nebo třeba k rohlíkům nasladko se zavařeninou.
    • Před pečením můžete rohlíky posypat podle libosti kmínem, hrubou solí, mákem nebo semínky.


Nahrávám