-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Nejdříve vypracujeme těsto: Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme měkké máslo, žloutek, citrónovou kůru a šťávu a vypracujeme těsto. To necháme alespoň půl hodiny v lednici odpočinout. Poté z těsta vyválíme kruh, vyložíme jím vymazanou formu (použila jsem dortovou formu o průměru 25 cm, lze ale určitě upéct i v remosce) a upečeme ve vyhřáté troubě na 180°C nebo v remosce pěkně do zlatova.
Do koláče patří dvě náplně: švestková a sněhovo-ořechová. Tak nejdříve si připravíme tu švestkovou. Rozpůlené a vypeckované švestky uvaříme s 50 gramy cukru do měkka, necháme vychladnout a scedíme. Šťávu ze švestek v tomto receptu nepotřebujeme, použijte ji jinak.
Sněhovou náplň připravíme takto: Bílky ušleháme se špetkou soli. Máslo vyšleháme s cukrem a se žloutky, potom přimícháme mleté ořechy a nakonec lehce zamícháme sníh z bílků.
A navrch dáme zkaramelizované ořechy, ty připravíme takto: V kastrůlku si rozehřejeme máslo, přidáme med a přivedeme k varu. Přisypeme nasekané ořechy, necháme chvilku projít varem a dáme na stranu. Děláme je na poslední chvíli, kdy už je těsto skoro upečené, aby nám neztuhly, než je dáme na koláč.
A když máme těsto upečené, ztlumíme troubu na 150°C. Těsto poklademe uvařenými švestkami, na ně navrstvíme sněhovou náplň a poklademe zkaramelizovanými ořechy - ty se k sobě lepí, doporučuji vzít dvě lžičky a pomocí nich ten sníh tak nějak posypat, aby ořechy byly rovnoměrně po celém koláči. A celé to dáme do trouby a pečeme pěkně pomalu cca 45 minut. Necháme ho vychladnout a potom porcujeme a vychutnáváme. Pokud budete koláč péct v remosce, určitě ho nechte úplně vychladnout, abyste ho mohli vyklopit tak, aby se neporušil ;)