-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Představte si mlsalovo nebe – v hlavní roli bude dokonalá káva s čepicí mléčné pěny a k ní pocukrovaný koblížek, který je na povrchu dokřupava osmažený a uvnitř hedvábně vláčný se sladkou náplní. Naštěstí si tuto slast nemusíme dopřávat jen na masopustní tučný čtvrtek, který byl zasvěcený smažení koblih. Dopřát si ji můžete teď hned!
Polovinu mléka ohřejte na pokojovou teplotu a připravte kvásek. Do mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci hladké mouky, lžičku cukru a zlehka promíchejte. Dopřejte mu asi 10 minut v teple, aby mohl pěkně vzejít a koblihy byly pěkně nadýchané.
Máslo i mléko si vyndejte předem z lednice, budete je potřebovat v pokojové teplotě. Mléko můžete případně trochu ohřát.
Změklé máslo utřete se zbývajícím cukrem a pak přidejte i žloutky. Přilijte kvásek a postupně přidávejte hladkou i polohrubou mouku se špetkou soli a zbylé mléko. Vznikne vláčné a lepivé těsto.
Nastává fáze hnětení. Pořádně se do těsta opřete a prohněťte ho vařečkou. Až se na povrchu začnou tvořit vzduchové bublinky, máte fyzicky nejnáročnější část přípravy za sebou. Překryjte mísu s těstem čistou utěrkou a nechte na teplém místě necelou hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozválejte na tloušťku zhruba 1 cm. Na polovinu těsta naznačte vykrajovátkem kolečka a stejný počet koleček dokrojte.
Na naznačená kolečka dejte lžičku džemu. Přiklopte vykrojeným kolečkem a okraje prsty pořádně zmáčkněte. Potom ještě jednou vykrojte vykrajovátkem. Koblihy nechte ještě dalších 20 minut kynout, opět překryté utěrkou.
V kastrolu rozehřejte olej – potřebujete dostatečné množství, aby koblihy mohly plavat. Osmažte je dozlatova po obou stranách. Pak přesuňte na savý papír nebo kuchyňskou utěrku, abyste se zbavili přebytečného tuku. Na závěr koblihy poprašte moučkovým cukrem.