Podzimní pekáček s pečenými vepřovými ocásky, drbáky a zelím


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin 50 minut
  • 4 porce
  • Zkušený kuchař

Zkoušeli jste už někdy vepřové ocásky? Labužníci přísahají, že lepší maso na praseti nenajdete. Ocásky skrývají jemné a libové maso, se kterým si milovníci obírání přijdou na své. Zapečte je na zelí se staročeskými drbáky, které se dělají jen z brambor bez mouky. Získáte tak originální odlehčenou variantu klasiky vepřo knedlo zelo.

Suroviny

Nezařazené

  • Kysané zelí Znojmia 2 ks
  • Sůl 2 lžičky
  • Klobása papriková 2 ks

 

  • Vepřové ocásky 3 ks
  • Kmín 2 lžíce

Příloha

  • Uvařené brambory 500 g
  • Škrobová moučka 3 lžíce

 

  • Brambory syrové 500 g
  • Sůl 2 lžičky

Postup

  • 1

    Nejprve dejte povařit vepřové ocásky. Kůži nakrojte na mřížku, aby se maso nestáhlo a dobře se vypekl tuk. Pokud máte velký hrnec, můžete dát ocásky vařit vcelku. Jinak je překrojte nebo si je nechte přeseknout rovnou u řezníka.

  • 2

    Zalijte do poloviny vodou, osolte a pořádně pokmínujte. Nechte 45 minut vařit. Dejte si předehřát troubu na 180 °C. Zároveň si můžete také předvařit brambory na drbáky.

  • 3

    Povařené ocásky vyjměte z hrnce. Přendejte je do pekáče a podlijte částí vývaru. Zbytek zachovejte pro podlévání během pečení. Pokud milujete kmín, můžete na pečení ocásky ještě jednou pokmínovat. Pečte je 45 minut.

  • 4

    Nyní se můžete pustit do drbáků. Syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Přendejte je do cedníku a nechte okapat. Můžete také rovnou strouhat brambory do cedníku. Silou vymačkejte co nejvíc vody a ještě promněte čistým kusem plátna nebo utěrkou.

  • 5

    Uvařené brambory také nastrouhejte. Smíchejte se syrovými, osolte a propracujte na tužší těsto. Můžete do něj také přidat škrobovou moučku, záleží na kvalitě a moučnatosti brambor.

  • 6

    Vytvarujte knedlíky zhruba o velikosti malého vajíčka. Poprašte je škrobem a hned vložte do vroucí osolené vody. Vařečkou je odlepte ode dna a vařte, dokud nevyplavou na hladinu. Podle velikosti to může trvat 15 minut nebo i déle.

  • 7

    Upečené ocásky vyjměte z pekáče a rovnou do výpeku naskládejte vrstvu zelí. Posypejte ji kolečky nakrájené klobásy, navrch položte upečené vepřové ocásky a drbáky. Dejte ještě jednou péct do vyhřáté trouby na dalších 20 minut. Pod potřeby podlévejte zbylým vývarem.

  • 8

    TIP! Pokud neseženete vepřové ocásky, kupte dobře prorostlý bůček. Na podzimní pekáček můžete také spotřebovat zbytky knedlíků a vepřové pečeně.


Nahrávám