-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Zkoušeli jste už někdy vepřové ocásky? Labužníci přísahají, že lepší maso na praseti nenajdete. Ocásky skrývají jemné a libové maso, se kterým si milovníci obírání přijdou na své. Zapečte je na zelí se staročeskými drbáky, které se dělají jen z brambor bez mouky. Získáte tak originální odlehčenou variantu klasiky vepřo knedlo zelo.
Nejprve dejte povařit vepřové ocásky. Kůži nakrojte na mřížku, aby se maso nestáhlo a dobře se vypekl tuk. Pokud máte velký hrnec, můžete dát ocásky vařit vcelku. Jinak je překrojte nebo si je nechte přeseknout rovnou u řezníka.
Zalijte do poloviny vodou, osolte a pořádně pokmínujte. Nechte 45 minut vařit. Dejte si předehřát troubu na 180 °C. Zároveň si můžete také předvařit brambory na drbáky.
Povařené ocásky vyjměte z hrnce. Přendejte je do pekáče a podlijte částí vývaru. Zbytek zachovejte pro podlévání během pečení. Pokud milujete kmín, můžete na pečení ocásky ještě jednou pokmínovat. Pečte je 45 minut.
Nyní se můžete pustit do drbáků. Syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Přendejte je do cedníku a nechte okapat. Můžete také rovnou strouhat brambory do cedníku. Silou vymačkejte co nejvíc vody a ještě promněte čistým kusem plátna nebo utěrkou.
Uvařené brambory také nastrouhejte. Smíchejte se syrovými, osolte a propracujte na tužší těsto. Můžete do něj také přidat škrobovou moučku, záleží na kvalitě a moučnatosti brambor.
Vytvarujte knedlíky zhruba o velikosti malého vajíčka. Poprašte je škrobem a hned vložte do vroucí osolené vody. Vařečkou je odlepte ode dna a vařte, dokud nevyplavou na hladinu. Podle velikosti to může trvat 15 minut nebo i déle.
Upečené ocásky vyjměte z pekáče a rovnou do výpeku naskládejte vrstvu zelí. Posypejte ji kolečky nakrájené klobásy, navrch položte upečené vepřové ocásky a drbáky. Dejte ještě jednou péct do vyhřáté trouby na dalších 20 minut. Pod potřeby podlévejte zbylým vývarem.
TIP! Pokud neseženete vepřové ocásky, kupte dobře prorostlý bůček. Na podzimní pekáček můžete také spotřebovat zbytky knedlíků a vepřové pečeně.