-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Nejprve si připravíte maso. Špek nakrájejte na asi 1 cm široké hranolky, na jedné straně je seříznete do špičky. Pak dejte špek asi na 1 hodinu do mrazáku. Podobné hranolky připravte i z jedné poloviny mrkve.
Hovězí odblaníte a ostrým tenkým nožem provedete vodorovné vpichy, téměř až na konec masa. Do nich vsunete kousky zmrzlého špeku a mrkve.
Maso na povrchu osolte a opepřete. V hrnci nebo pánvi rozehřejte olej a maso na něm ze všech stran opečte, ať se zatáhne. Když je opečené, odložte ho do hlubokého pekáčku.
Místo strouhané zeleniny si jednoduše otevřete pytlík mražené zeleniny Znojmia pod svíčkovou. Do pánve po mase přidejte máslo a opečte na něm kořenovou zeleninu, až zezlátne, přidejte i nakrájenou cibuli a spolu s ní opékejte dozlatova. Pozor ať se zelenina nespálí. Pak zeleninu zasypejte moukou, pořádně promíchejte a ještě asi minutu opékejte. Nakonec do pánve přilijte vývar, přiveďte směs k varu a obsah nalijte do pekáčku k masu. K masu přidejte i nové koření, pepř, bobkový list a peč v troubě asi na 180 stupňů alespoň 1 a půl hodiny, 2 hodiny jsou ideální, dokud maso nezměkne. Maso v průběhu otáčejte.
Po upečení maso vyjměte z pekáčku a nechte ho stranou odpočívat. Zeleninu přepasírujte přes jemné síto.
V hrnci nechte zpěnit máslo, zasypte moukou a míchejte dokud nevznikne světlá jíška. Nalijte do ní část přepasírované šťávy, metličkou promíchejte a nakonec přidejte i zbytek. Vařte asi 10 minut, dochuťte solí, pepřem, případně citronovou šťávou, smetanu přilijte až úplně na závěr, ať se nesrazí.
Maso před podáváním ohřejte, nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky. Podávejte spolu s knedlíky přelitými omáčkou, ozdobte brusinkami či kouskem citronu.