-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Hustý zeleninový boršč s masem je oblíbený především v ukrajinské a ruské kuchyni. Podobné polévky se vaří i v Polsku a na Balkáně, hlavně v Bulharsku. Základem ruského boršče je hovězí maso a vývar, zatímco na Ukrajině se používá hlavně vepřové. I zelenina se zde restuje na vepřovém sádle, které krásně voní a dobře přejímá barvu řepy i rajského protlaku.
V hrnci rozpusťte máslo a osmažte na něm nakrájenou cibuli. Přidejte mrkev a petržel nakrájené na hrubší kusy a ještě krátce opékejte. Zalijte vývarem z masa, přidejte zelí, brambory nakrájené na kostky, bobkový list i pepř. Vařte, až jsou brambory měkké.
Před koncem vaření přidejte okapanou červenou řepu, nakrájená rajčata nebo protlak, česnek utřený se solí a nakrájené maso. Chuť hotového boršče můžete dotáhnout přidáním trošky octu.
Na talířích boršč ozdobte lžící zakysané smetany.
TIP! Boršč je typická vesnická polévka a spíš než úhledné malé kostičky zeleniny jí sluší ledabyle nakrájené hrubé kusy.