-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Čeká vás nebo někoho blízkého svatba? Potom určitě neváhejte. Romantičtější dort hned tak nenajdete. A celou tuhle krásu můžete sníst do posledního lístečku, protože jsme použili jedlé květiny. Můžete mít nejen na květech ustláno, ale dokonce je mlsat i na hostině.
>>Extra džem jahoda 340g HAMÉ koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<
Málokdo má nejspíš doma čtyři dortové formy, aby se daly jednotlivé barevné vrstvy upéct najednou. Doporučujeme raději připravit na pečení každé vrstvy čerstvou dávku těsta. Při postupném pečení se v troubě i lépe propečou.
Pokud nechcete dělat vrstvy v různých odstínech čokoládové, jako máme na obrázku, můžete upéct korpus ve dvou dílech a každý potom dlouhým cukrářským nožem rozkrojit na dva pláty.
Čtvrtinu mouky, kypřicího prášku, cukru, změklého másla, zakysané smetany a jedno vajíčko a lžičku vanilkového extraktu dejte do robotu a nechte hnětat, až se všechny suroviny spojí na hladkou a hutnou hmotu.
Kakao (nejlépe holandského typu) zatím vynechte, horní vrstva dortu je jen vanilková. Do druhé vrstvy dejte 1 lžičku kakaového prášku, třetí vrstva dostane jednu polévkovou lžíci a všechno zbývající kakao si nechte na spodní, nejtmavší vrstvu.
Hotové těsto nalijte do vymazané dortové formy o průměru 20 cm. Vložte do vyhřáté trouby a při teplotě 180° Celsia pečte zhruba 30 minut.
Pláty těsta nechte úplně vychladnout, než začnete jednotlivé vrstvy slepovat krémem. Na ten si vyšlehejte elektrickým šlehačem mascarpone s tvarohem, vanilkovým cukrem a limetkovou kůrou. Nařeďte jogurtem a případně přislaďte moučkovým cukrem.
Nejtmavší korpus potřete jahodovým džemem a třetinou tvarohového krému. Přiklopte světlejším čokoládovým korpusem a rovněž namažte – nejdřív džemem a potom krémem. Totéž opakujte u vrchní, vanilkově žluté vrstvy.
Boky dortu nechte volné, aby vyniklo stínování. Hořejšek dortu ozdobte jedlými květinami – violky, lichořeřišnice, sedmikrásky, růže i tulipány a další.
TIP!