-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Halušky se zelím jsou rodnou sestrou brynzových halušek. Někdy se jim také říká strapačky a v oblíbenosti rozhodně nezaostávají. Díky slaninové vůni a kysanému zelí jsou totiž nebezpečně jedlé.
Oloupané syrové brambory nastrouhejte a vodu z nich nevylévejte. Rovnou zamíchejte vajíčko a mouku. Osolte a zapracujte na těsto husté asi jako na bramborové knedlíky. Mouku můžete podle potřeby přidat, protože záleží na typu brambor a obsahu škrobu.
Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Pokud nemáte speciální cedník na halušky nebo špecle, můžete je připravit také s pomocí dřevěného krájecího prkénka. Nejprve ho namočte ve vařící vodě a potom na ně rozetřete asi 1 cm silnou vrstvu těsta. Z kraje prkénka odkrajujte malé nočky jídelním nožem, který jste také namočili v horké vodě. Nočky rovnou házejte do vody. Postupujte rychle v několika várkách, podle toho, kolik těsta se vejde na prkénko.
Halušky vařte pár minut, dokud nevyplavou na hladinu. Vyberte je děrovanou naběračkou a pokračujte s další várkou. Hotové halušky dejte stranou do mísy.
Na pánvi opečte slaninu nakrájenou na kostičky. Až pustí tuk, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte dalších 10 minut. Nakonec přidejte nakrájené uzené, po chvíli okapané zelí a nakonec halušky. Vše promíchejte a můžete podávat.
TIP! Odkrajování kousků těsta z dřevěného prkénka je tradiční způsob přípravy halušek. Můžete si práci usnadnit a v domácích potřebách koupit speciální cedník s velkými otvory, kterými se těsto jednoduše protlačí rovnou do hrnce.