Hrníčkový velikonoční beránek


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin
  • 2 porce
  • Začátečník

Pečený beránek na Velikonoce určitě musí být. Roztomilého beránka z nadýchaného piškotového těsta si doma upečete raz dva. Díky hrníčkové metodě jsme totiž odvažování surovin zjednodušili na minimum.

Suroviny

  • Mouka polohrubá 1 hrnek
  • Mléko 1 hrnek
  • Ovocný chlebíček Hamé 1 ks
  • Kůra z citronu 1
  • Máslo na vymazání
  • Cukr krupice 0.5 hrnek
  • Vejce 2 ks
  • Prášek do pečiva 0.5 balení
  • Strouhanka na vysypání

Postup

  • 1

    >>Kandovaný chlebíček 100g HAMÉ koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<

    Mouku smíchejte v míse s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte pokrájený nebo rozdrobený ovocný chlebíček a citronovou kůru a teprve potom zapracujte mléko a vajíčka.

  • 2

    Těsto dobře promíchejte a připravte si formu. Abyste beránka po upečení vyklopili neporušeného, musíte ji dobře vymazat a vysypat. Kombinace máslo a strouhanka funguje mnohem lépe než olej a mouka. Jestli máte kameninovou formu, dejte ji ještě před pečením na hodinu namočit do studené vody.

  • 3

    Do připravené formy vlijte těsto. Naplňte ji zhruba půl centimetru pod okraj, protože těsto vyběhne. Potom dejte péct do předehřáté trouby a při 180 oC pečte 40 minut.

  • 4

    Zda je beránek upečený, zjistíte pomocí špejle – zapíchněte ji do těsta, a když ji vytáhnete s drobečky, potřebuje beránek ještě chvíli péct. Je-li špejle suchá, máte upečeno.

  • 5

    Hotového beránka nechte úplně zchladnout ve formě. Aby se vyklápění ještě zjednodušilo, můžete formu obalit utěrkou namočenou ve studené vodě. Potom opatrně vyklopte z formy. Vyklopeného beránka hned nestavte a nechte ho ještě naležato vydýchat.

  • 6

    TIP!

    • Po upečení nezapomeňte beránka ozdobit – na oči si nechte od pečení dva kousky ovocného chlebíčku. Potřete beránka polevou z hnědé nebo bílé čokolády. Zdobičkou můžete udělat spirálky jako kudrnatý kožíšek.


Nahrávám