-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Skvělá polévka, která zasytí a postaví na nohy každého. Dhal znamená v sanskrtu luštěniny. Připravuje se z nich stejnojmenné jídlo, které je středobodem indické kuchyně. Někdy je dhal hustý jako kaše, jindy se vaří jako řidší polévka, záleží na vaší chuti. I čočku můžete použít libovolnou ‒ červenou, hnědou i žlutou.
Čočku propláchněte a na 15‒20 minut ji namočte do studené vody. Nasákne se vodou a bude rychleji uvařená.
Hrnec přesuňte na plotnu a přiveďte k varu. Až začne voda vřít, přisypejte kurkumu v prášku a sůl. Po uvaření, zhruba po 15 minutách, odstavte stranou a třetinu čočky odeberte do hrnku. Rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte zpátky do hrnce.
Cibuli pokrájejte na malé kostičky, chilli papričky Hamé zbavte semínek a nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte. Pórek bude potřeba nakrájet na jemné plátky a očištěnou mrkev nastrouhat.
V pánvi rozehřejte olej a nejprve na něm opečte římský kmín. Přidejte cibuli, papričku i česnek a vše opékejte 2‒3 minuty při střední teplotě. Nakonec přidejte pórek a mrkev a dopřejte tomu dalších 5 minut.
Zatímco na jedné plotýnce připravujete zeleninovou směs, začněte na jiné pomalu ohřívat vařenou čočku. Usmaženou zeleninu přidejte do čočky a dobře promíchejte. Podle potřeby také dolijte vodu. Přidejte garam masalu a vařte ještě 5 minut.
Nakonec polévku dochuťte citronovou šťávou. Čerstvý koriandr přidávejte do jednotlivých porcí až těsně před podáváním.
TIP! Dhal můžete podávat i jako větší jídlo s vařenou rýží. Nebo k němu přikusujte indickou chlebovou plackou roti.