Kapustnica s houbami a sušenými švestkami


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin 30 minut
  • 6 porce
  • Začátečník

Polévka z kysaného zelí je tradičním slovenským štědrovečerním pokrmem. V postní verzi se dělá bez masa, zato naše slavnostní verze přísadami nešetří. Sušené houby jsou nezbytné a švestky jsou rafinovaný chuťový doplněk. Vůbec se jich nebojte – polévku v žádném případě neosladí, ale dodají právě to „ono“, které tak dobře chutná.

Suroviny

  • Kysané zelí Znojmia 300 g
  • Cibule 2 ks
  • Stroužek česneku 5 ks
  • Černý pepř celý 5 kuliček
  • Bobkový list 2 ks
  • Houby sušené 1 hrst
  • Mletá paprika sladká 1 lžíce
  • Uzené vepřové plecko 250 g
  • Brambory 2 ks
  • Švestky sušené 60 g
  • Nové koření 3 kuličky
  • Klobása 1 ks
  • Máslo 20 g

Postup

  • 1

    Houby předem namočte a sušené švestky propláchněte horkou vodou.

  • 2

    Uzené pečlivě omyjte a dejte s kořením vařit do studené vody. Po 15 minutách přidejte brambory nakrájené na kostičky. Vařte je do změknutí a teprve potom přidejte scezené kysané zelí. Vodu ze zelí zatím uchovejte pro případné dochucení.

  • 3

    Přidejte scezené houby, česnek i sušené švestky a vařte zhruba tři čtvrtě hodiny. Pak vyjměte maso a nakrájejte ho na kousky.

  • 4

    V rendlíku nechte rozpustit máslo a krátce na něm nechte rozvonět sladkou papriku. Vmíchejte zpátky do polévky. Přidejte nakájené uzené a kolečka klobásy a vařte ještě asi 15 minut.

  • 5

    Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem. Můžete jí také dodat říz lákem ze zelí.

  • 6

    TIP! Brambory je potřeba dát vařit ještě před přidáním zelí – v kyselém prostředí by už nezměkly. Pokud máte rádi opravdu husté polévky, můžete kapustnicu zahustit moukou. Přidejte ji k máslu a připravte paprikovou jíšku.


Nahrávám