Konfitované husí stehno se zelím a bramborovými šiškami


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 6 hodin 30 minut
  • 5 porce
  • Začátečník

Tradiční martinská pečínka může být i v takovémto luxusním provedení. Díky pomalému pečení se maso doslova odlupuje od kosti a je jemné jako mandle.

Suroviny

Příloha

  • Brambory moučné 500 g
  • Mouka hrubá 100 g
  • Solamyl 1 lžíce
  • Sádlo 1 lžíce

 

  • Vejce 1 ks
  • Dětská krupička 80 g
  • Sůl 1 lžička

Maso

  • Husí stehna 4 ks
  • Sůl 2 lžičky
  • Čerstvý tymián 1 lžíce

 

  • Sádlo 1.5 kg
  • Pepř dle chuti
  • Kmín drcený 1 lžička

Zelí

  • Zelí bílé Znojmia 640 g
  • Brambory 1 ks

 

  • Cibule 1 ks
  • Sádlo 1 lžíce

Postup

  • 1

    >>Zelí bílé 320g ZNOJMIA koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<

    Husí stehna posypejte solí, pepřem a tymiánem. Poté zabalte do igelitové potravinářské fólie a nechte 24 hodin odležet v chladu. Den předem si také uvařte brambory ve slupce na výrobu přílohových šišek.

  • 2

    Marinovaná stehna vybalte z fólie a setřete lístky tymiánu. Vložte do kastrolu nebo hlubšího pekáče a zalijte dostatečným množstvím rozpuštěného sádla (vepřového, kachního nebo husího) tak, aby byla stehna zcela ponořená. Při rozehřívání sádla si ohlídejte, aby tálo postupně a nezačalo divoce bublat.

     

  • 3

    Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 100 °C a při této nízké teplotě pečte alespoň pět hodin.

     

  • 4

    Děrovanou naběračkou opatrně vylovte upečená husí stehna a přendejte je do čistého pekáče. Troubu nastavte na 180 °C, stehna posypejte kmínem a vraťte maso na dopečení a zabarvení dozlatova.

     

  • 5

    Během pečení masa se pusťte do přípravy přílohy. Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Posolte, přidejte vajíčko, mouku, krupičku i solamyl a lehce vypracujte. Odebírejte kusy těsta a vyválejte je na váleček silný zhruba dva centimetry. Nožem potom odkrajujte jednotlivé šišky dlouhé zhruba pět až šest centimetrů.

     

  • 6

    Připravené šišky vhoďte do hrnce s vařící osolenou vodou a vařte asi 4 až 5 minut. Nezapomeňte během vaření promíchat ode dna, aby se nepřichytily. Po uvaření vylovte naběračkou nebo slijte a nechte trochu oschnout. Nakonec šišky opečte na sádle, můžete použít vepřové nebo i sádlo vypečené z husy.

  • 7

    Zelí slijte, nechte okapat a podle potřeby nakrájejte. Cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte na sádle. Přidejte zelí, podlijte trochou vody a duste 10 minut pod pokličkou. Poté přidejte nastrouhanou syrovou bramboru, nechte dusit dalších 10 minut a nezapomínejte často zamíchat, protože dochucené zelí se rádo přichytává.

     

  • 8

    TIP!

    • Konfitování je nejlepší přes noc. Večer dáte pekáč do trouby a ráno máte upečený oběd. Pokud ovšem nemáte troubu s bezpečnostní pojistkou, která se škodolibě vypíná, když ji necháte příliš dlouho v chodu.


Nahrávám