-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Linecký koláč se kupodivu nedělá z lineckého těsta. Tohle těsto voní po koření a citronu a nesmí v něm chybět oříšky nebo mandle. Na Vánoce si ho upečte stylově hvězdičkový. Na klasické mřížkování bude dost času po zbytek roku.
>>Ovocná směs linecká alá Marmeláda 260g HAMÉ koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<
Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience - mouku, vanilkový i moučkový cukr, mleté oříšky, koření a citronovou kůru. Zamíchejte žloutky a propracujte. Teprve potom začněte zapracovávat máslo. To by mělo být spíš studené. Pracujte s ním rychle, aby těsto příliš nezměklo.
Hotové těsto zabalte do igelitové fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici. Ideální je, když si těsto připravíte den dopředu.
Z vychlazeného těsta odkrojte čtvrtinu a vraťte do ledničky. Ostatní vyválejte na tloušťku 5-8 mm a opatrně přeneste do koláčové formy vymazané máslem. My jsme použili formu o průměru 23 cm.
Prsty zlehka urovnejte těsto ve formě a přečnívající okraje odkrojte. Spodek koláče na několika místech propíchněte vidličkou. Koláč vraťte na chvilku do ledničky a připravte si hvězdičky na ozdobení. Zároveň nechte předehřát troubu na 180 °C.
Zbývající část těsta rozválejte na půlcentimetrový plát a pomocí vykrajovátka vykrojte hvězdičky. Poté vyjměte připravenou formu s těstem z ledničky, naplňte lineckou ovocnou směsí a ozdobte hvězdičkami.
Takto připravený koláč vložte do trouby a pečte 30-40 minut dozlatova.
TIP