-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Koláč, který krásně vypadá a ještě lépe chutná. Recept si doma raději hned několikrát vytiskněte. Protože až koláč předložíte návštěvě, nebudou chtít odejít bez návodu.
Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Studené máslo nakrájejte na menší kostky a jako drobenku ho zapracujte s moukou a cukrem.
Přidejte vejce a pořádně prohněťte, aby se směs spojila. Vytvořte z těsta hladkou placku, zabalte do fólie a dejte vychladnout do ledničky aspoň na půl hodiny.
Předehřejte si troubu na 180 °C a koláčovou formu o průměru zhruba 22 cm vymažte máslem.
Na lehce pomoučněném válu vyválejte z těsta slabší plát a opatrně ho přeneste do vymazané formy. Uhlaďte a přebytečné těsto odřízněte. Před pečením korpus několikrát propíchněte vidličkou. Ideálně ještě vyložte pečicím papírem a použijte i fazole na slepé pečení.
Pečte 15 minut, až těsto zezlátne. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Troubu zatím nevypínejte a pusťte se do náplně.
Půlky hrušek nechte okapat v cedníku a nakonec je zlehka osušte kuchyňskou papírovou utěrkou.
Změklé máslo a cukr vyšlehejte do pěny. Přidejte vajíčka a špetku soli. Nakonec zamíchejte mleté mandle. Směs naplňte do upečeného korpusu a urovnejte špachtlí.
Hrušky vyrovnejte na mandlovou směs tak, aby užším koncem směřovaly do středu. Zlehka je do náplně přimáčkněte.
Připravený koláč nechte 20 minut péct. Upečený koláč nechte úplně vychladnout a teprve potom ho nakrájejte.
TIP! Pokud byste měli doma mandlovou tresť, přidejte ji do náplně pro zvýraznění vůně.