-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Velikonoce mohou mít řadu chutí. Ty polské mají podobu půvabného marmeládového koláče z křehkého těsta, který je mnohem jednodušší, než by se mohlo zdát. Trik spočívá v pečení mřížkového korpusu a následném plnění marmeládou.
Utřete změklé máslo s cukrem. Uvařené žloutky propasírujte přes síto a spolu s mletými mandlemi, citronovou kůrou a špetkou soli je zamíchejte do máslové směsi. Postupně zapracujte mouku, skořici a syrové žloutky, až vznikne tužší těsto. Vytvarujte kompaktní bochánek, zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do ledničky.
Předehřejte troubu na 190 °C. Z těsta oddělte větší polovinu a zbytek zatím nechte v chladu. Odkrojené těsto rozválejte a plátem vyložte koláčovou formu včetně okrajů. Dno propíchejte vidličkou pro lepší pečení.
Upečený základ koláče nechte vychladnout. Místa v mřížce postupně naplňte marmeládou a střídejte rybízovou a meruňkovou. Koláči sluší, když je pocukrovaný moučkovým cukrem.