Mazurek krolewski


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 50 minut
  • 4 porce
  • Zkušený kuchař

Velikonoce mohou mít řadu chutí. Ty polské mají podobu půvabného marmeládového koláče z křehkého těsta, který je mnohem jednodušší, než by se mohlo zdát. Trik spočívá v pečení mřížkového korpusu a následném plnění marmeládou.

Suroviny

  • Máslo 170 g
  • Citronová kůra 1 lžička
  • Žloutek 2 ks
  • Vejce 1 ks
  • Extra Jam rybízový Hamé 170 g
  • Mletá skořice špetka
  • Cukr moučka 4 lžíce
  • Mandle mleté 60 g
  • Uvařený žloutek 3 ks
  • Extra Jam meruňkový Hamé 170 g
  • Sůl špetka
  • Mouka hladká 1

Postup

  • 1

    Utřete změklé máslo s cukrem. Uvařené žloutky propasírujte přes síto a spolu s mletými mandlemi, citronovou kůrou a špetkou soli je zamíchejte do máslové směsi. Postupně zapracujte mouku, skořici a syrové žloutky, až vznikne tužší těsto. Vytvarujte kompaktní bochánek, zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do ledničky.

  • 2

    Předehřejte troubu na 190 °C. Z těsta oddělte větší polovinu a zbytek zatím nechte v chladu. Odkrojené těsto rozválejte a plátem vyložte koláčovou formu včetně okrajů. Dno propíchejte vidličkou pro lepší pečení.

  • 3

    Zbylé těsto rozválejte a nakrájejte na pruhy široké maximálně jeden centimetr. Postupně je klaďte na korpus a vytvořte ozdobnou mřížku. Potřete vejcem a dejte péct na 20 až 30 minut.

  • 4

    Upečený základ koláče nechte vychladnout. Místa v mřížce postupně naplňte marmeládou a střídejte rybízovou a meruňkovou. Koláči sluší, když je pocukrovaný moučkovým cukrem.


Nahrávám