-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Černý kořen neboli hadí mord je zelenina jak vystřižená ze strašidelné pohádky. Nedejte ale na první dojem. Má jemnou a lahodnou chuť a polévka z něj je učiněná delikatesa.
Do větší mísy si připravte dostatek vody a rozmíchejte v ní citronovou šťávu. Černý kořen oloupejte a nakrájejte na kolečka a ihned přesuňte do mísy, aby nezhnědl. Cibuli nakrájejte na kostičky.
V hrnci rozehřejte olivový olej s jednou lžící másla a zpěňte na něm cibuli. Přidejte okapaná kolečka černého kořene a po chvilce opékání zalijte litrem vody. Osolte, přiklopte pokličkou a vařte doměkka.
Housky nakrájejte na větší kostky a opečte na pánvi na zbylém másle. Potom dejte stranou.
Uvařenou polévku rozmixujte tyčovým mixérem a nejlépe ještě přeceďte přes síto, aby se odstranila případná vlákna.
Vraťte zpátky do hrnce, přilijte smetanu a nechte přejít varem. Poté dochuťte solí a troškou bílého pepře.
Hotovou polévku podávejte spolu opečenými krutony.
TIP