-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Jarní maso potřebuje mladé bylinky a křehkou jarní zeleninu. Pak ještě vaši trpělivost při pomalém pečení a nakonec je šťavnatý zázrak hotový.
Předehřejte troubu na 200 °C. Celerové stonky nakrájejte na hrubší kusy, mrkev na kolečka, česnek na klínky. Jarní cibulky podélně rozpulte a nakrájejte na třícentimetrové špalíky.
Připravte si koření na maso ‒ v malé misce smíchejte polovinu olivového oleje s muškátovým oříškem, paprikou a fenyklem. Sůl a pepř přidejte podle chuti, nejlépe čerstvě mletý. Směs důkladně vetřete do masa. Pokud máte čas, nechte maso chvíli marinovat.
Zbývající olej rozpalte v kastrolu nebo pekáči a opečte na něm jehněčí ze všech stran.
Maso vraťte zpátky na prkýnko a špikovacím nebo jiným ostrým nožem do něj udělejte řadu drobných zářezů do hloubky. Dovnitř vtlačte na střídačku česnek, kousky jarních cibulek a rozmarýn.
Na dno pekáče dejte všechnu zeleninu, přidejte tymián a zalijte vývarem. Přiveďte k varu. Po 5 minutách položte na zeleninu maso, přiklopte pokličkou nebo překryjte alobalem a dejte do trouby.
Pečte 10 minut na 200 °C a potom stáhněte teplotu na 150 °C. Pečte další 3‒4 hodiny, až bude maso krásně měkké.
TIP!