-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Jestli hledáte recept, který ze staročeských babičkovských povidel udělá moderní dezert, právě jste ho našli. Spojení tvarohu a povidel není žadná revoluční novinka, ale v této podobě s lehounkým odpalovaným těstem je to naprostá dobrota.
Na odpalované těsto dejte v hrnci vařit půl litru vody. Vodu osolte a rozpusťte v ní máslo. Pak přidejte po částech mouku a intenzivně míchejte, aby se těsto nepřichytávalo ke dnu. Hrnec odstavte stranou a těsto nechte vychladnout.
Pečicí plechy vymažte máslem a na každý vyklopte polovinu těsta. Stěrkou těsto rozetřete po celé ploše. Můžete také naznačit vlny do těsta. Upečený dezert potom bude vypadat efektněji.
Vložte do předehřáté trouby a pečte 20 minut. Během pečení troubu neotevírejte, aby těsto pěkně vyběhlo. Vydržte až do konce pečení a potom nechte upečené těsto úplně vychladnout.
Mezitím se pusťte do náplně. Tvaroh s vanilkovým cukrem rozšlehejte a poté zamíchejte zakysanou smetanu. Šlehačku se ztužovačem ušlehejte dotuha a také zapracujte do tvarohového krému.
Povidla rozmíchejte a potřete jimi jeden upečený plát. Můžete je předtím rozředit trochou rumu nebo ho přidat jen pro vůni. Jako druhou, poměrně silnou vrstvu naneste tvarohový krém.
Přiklopte druhým plátem a bohatě posypte moučkovým cukrem.
TIP