Slané pohankové palačinky s červenou řepou a kozím sýrem


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 40 minut
  • 4 porce
  • Začátečník

Slaným palačinkám z pohankové mouky se říká galetky. Pocházejí z Bretaně a bylo to původně velmi prosté a chudé jídlo pro každého, kdo měl hlad a hluboko do kapsy. Když se ovšem jednoduchá pohanková placka vyšperkuje dobrou náplní, je z ní gurmánská pochoutka, jak ji známe dnes.

Suroviny

  • Pohanková mouka 250 g
  • Sůl 1 špetka
  • Červená řepa sterilovaná 180 g
  • Med 1
  • Tymián sušený 1 lžička
  • Tuk 1 na smažení
  • Vejce 1 ks
  • Sádlo 2 lžíce
  • Olivový olej 1 lžíce
  • Citron 1 lžička
  • Sýr kozí 100 g

Postup

  • 1

    >>ČERVENÁ ŘEPA - BEZ PŘIDANÉHO CUKRU 330 g koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<

    Pohankovou mouku prošlehejte v míse s půl litrem vody, ve kterém jste předtím rozmíchali vajíčko. Přidejte špetku soli a zamíchejte na řídké tekuté těsto. Nechte ho aspoň hodinu odstát, klidně i půl dne.

  • 2

    Mezitím si rozpusťte sádlo. Nechte ho vychladnout a potom zamíchejte do těsta. Červenou řepu slijte a nasejete na drobné nudličky.  V misce dobře prošlehejte olivový olej, med a citronovou šťávu. K dresinku přidejte pokrájenou řepu a tymián a dobře promíchejte.

     

  • 3

    Palačinkovou pánvičku vytřete trochou zbylého sádla nebo jiným tukem. Můžete použít i větší kostičku slaniny. Naběračkou nalijte pohankové těsto a krouživými pohyby pánvičky rozlijte těsto do stran, aby bylo v co nejtenčí vrstvě. Krátce opečte z obou stran.

  • 4

    Na talíři dejte na každou galetku kopeček ochucené řepy a posypejte kousky kozího sýra. Můžete také ozdobit tymiánovými lístky.


Nahrávám