Špaldové minimazance plněné Extra džemem
Suroviny
- Mouka špaldová hladká 530 g
- Mléko 250 ml
- Cukr moučka 100 g
- Citronová kůra z jednoho kusu
- Extra Jam jahoda Hamé méně sladký 330 ks
- Lískové ořechy 2 lžíce
- Sůl špetka
- Máslo rozpuštěné 100 g
- Vanilkový cukr Vitana 1 sáček
- Žloutek 2 ks
- Vejce 1 ks
- Studené máslo 2 plátky
Postup
-
1
- 500g mouky prosejeme do mísy a přidáme sůl. Mléko lehce ohřejeme tak, abychom v něm udrželi prst. Odebereme lžíci cukru, zbytek vsypeme k mouce spolu s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed mouky uděláme důlek. Droždí rozdrobíme a smícháme se lžící cukru a třemi lžícemi vlažného mléka. Drožďovou kašičku vlijeme do důlku v mouce a přimícháme půl lžíce mouky z mísy. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě vzejít kvásek dokud nezdvojnásobí svůj objem.
-
2
- Poté přidáme žloutky, mléko, rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto. Opět zakryjeme mísu a necháme v teple kynout zhruba 30 – 45 minut.
-
3
- Vykynuté těsto vyválíme na 1 cm vysokou placku a nakrájíme na čtverce. Doprostřed čtverce dáme Extra džem a přehneme rohy těsta přes náplň a vytvarujeme bochánky. Bochánky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme cca 15 minut dokynout. Troubu si nahřejte na 180°C.
-
4
- Připravíme si drobenku. Smícháme zbylou mouku s oříšky, rozdrobíme s máslem a nakonec smícháme s džemem. Bochánky potřeme žloutkem a posypeme drobenkou a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme 20 – 25 minut.