Špenátový závin


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu



Suroviny

Náplň

  • Špenát mražený 400 g
  • Česnek 5 stroužků
  • Vejce 2 ks
  • Pepř mletý černý špetka
  • Sůl dle chuti

 

  • Cibule 1 ks
  • Smetana ke šlehání 1 dle potřeby
  • Šunka dušená 12 plátků
  • Sýr tvrdý plátkový 12 plátků

Těsto

  • Mouka hladká 250 g
  • Ocet 1 lžíce
  • Sůl 0.5 lžička

 

  • Změklé máslo 250 g
  • Voda 190 ml
  • Sýr eidam 100 g

Nezařazené

  • Olej olivový na smažení
  • Mouka hladká 1 Na vál

 

  • Sezamová semínka dle chuti

Postup

  • 1

    Těsto: Třetinu mouky rychle zpracujeme s máslem v bochánek, který vytvarujeme do čtverhranné cihly a dáme ztuhnout do chladna. Zbylou mouku prosejeme, uprostřed utvoříme důlek, přidáme ocet a vodu, ve které rozpustíme sůl. Zpracujeme vláčné těsto. Na povrchu ho dvakrát nařízneme a uložíme na hodinu do chladna. Odpočinuté druhé těsto vyválíme do tvaru čtverce na plát asi 1 cm silný, do jehož středu položíme tukový bochánek. Rohy těsta složíme k sobě do tvaru obálky a hrany trochu přitiskneme. Vzniklý čtverec obrátíme a těsto vyválíme na obdélník. Složíme ho natřikrát do sebe, válečkem zase trochu rozválíme a znovu složíme. Těsto odložíme na 15 minut odležet a převalování opakujeme 3krát. Vyvalováním a překládáním se tvoří vrstvy těsta, které jsou nezbytné pro lístkování.

  • 2

    Náplň: Cibuli si nakrájíme nadrobno a 2-3 stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky. Sýr si nastrouháme na hrubším struhadle, kdo chce, může místo eidamu použít goudu či jiný tvrdý sýr. Z rozmraženého špenátu lehce vymačkáme vodu a několikrát každou kostku překrojíme abysme z něj neměli jen kouli listů. Na pánvi rozpálíme olivový olej a vsypeme pokrájenou cibulku a česnek. Když nám cibulka pěkně zesklovatí přidáme do pánve špenát a necháme ho chvilku prohřát. Teď přišla vhodná chvíle pro zalití smetanou, přidáme k ní sůl (nesolte moc protože šunka i sýr jsou slané), pepř, zbylý česnek, který procpeme lisem na česnek a komu nevadí chuť muškátového květu tak ho v této fázi přidá. Smetanu necháme lehce zredukovat (vyvařit), přidáme jedno vejce a nastrouhaný sýr a mícháme dokud se nám sýr nezačne rozpouštět. Pak odstavíme pánev ze sporáku a za občasného míchání necháme prochladnout. V této fázi si již můžeme zapnout troubu a nastavit teplotu na 200°C. Mezitím co nám chladne připravená směs si vál lehce posypeme hladkou moukou a vyválíme si jednu půlku připraveného listového těsta na tloušťku cca 2 mm. Na rozválené těsto rozložíme polovinu plátků šunky, na šunku položíme polovinu plátků sýra (např. madeland či gouda, nemusí být nutně eidam) a rozetřeme polovinu připravené vychladlé špenátové směsi. A teď si štrůdl pěkně srolujeme, přemístíme ho na plech vyložený papírem na pečení, pomázneme vajíčkem a posypeme sezamem (zajímavě vypadá i černý sezam). Pokud máme dostatečně velký plech, na který se vejdou dva štrůdly, vyválíme hned druhou půlku těsta. Vložíme pomazaný závin do trouby předehřáté na 200°C a pečeme cca 15-20 minut, dokud závin nezezlátne.


Nahrávám