-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Gazpacho je legendární španělská studená polévka, která se většinou připravuje ze syrových ingrediencí. My jsme suroviny v našem receptu ogrilovali a obohatili tak polévku o kouřovou vůni a chuť zkaramelizované zeleniny. Podává se stejně jako originál studená - klidně do ní přihoďte i pár kostek ledu.
Zeleninu připravte na gril. Neoloupaný česnek napíchněte na grilovací jehlu. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na čtvrtiny. Cukety rozkrojte podélně na třetiny a cibuli na silnější plátky. Pokud máte čerstvé kukuřičné klasy, oloupejte je a zbavte vláken.
Všechnu zeleninu lehce potřete olejem, osolte a opepřete. Rozpalte gril a na středním ohni 10 minut opečte zeleninu. Nezapomeňte ji pravidelně obracet.
Opečené papriky dejte zvlášť do mísy, překryjte plastovou fólií a nechte 10 minut odležet. Slupka v páře krásně povolí a půjde dobře oloupat.
Mezitím sejměte opečený česnek z jehly, oloupejte a dejte do velké mísy. Zoubkovaným nožem skrojte rovnou do mísy zrnka z opečených kukuřičných klasů.
Papriky oloupejte a přidejte do mísy spolu s ostatní zeleninou. Přidejte rajčatovou šťávu, pomerančový džus, citronovou šťávu a ocet. Zeleninový základ rozmixujte tyčovým mixérem nebo postupně po menších dávkách v mixéru.
Hotovou polévku přelijte do čisté mísy, osolte a opepřete. Přiklopte a dejte na 2 hodiny vychladit do lednice. Nasekaný koriandr přidejte až těsně před podáváním.
TIP! Pokud nemůžete sehnat klasy kukuřice, ogrilujte klidně sterilovanou kukuřici, například lahůdkovou od Znojmia.