-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
V hrnku smíchejte sušené droždí s vlažnou vodou a trochou cukru a nechte 5 minut odpočinout.
V míse smíchejte hrnek mouky, kmín, sůl a mletý oříšek. V další misce rozkvedlejte vejce a promíchejte s mlékem, změklým máslem a zbylým cukrem. Do směsi vmíchejte připravený kvásek, přidejte 2 hrnky mouky a rozmíchejte dohladka. Přidejte ke směsi ze zbylé mouky a vypracujte vláčné, hladké těsto. Překryjte utěrkou a nechte v teple kynout zhruba 1 hodinu.
Těsto rozdělte zhruba na 10-15 stejných dílů. Z každého vyválejte váleček dlouhý cca 50 cm, který následně rozdělte na 5 různě dlouhých dílů: 25 cm, 12,5 cm, 5,5 cm, 5,5 cm a 1,5 cm.
Vyložte plech pečicím papírem a dva nejdelší díly srolujte do šneka. Vznikne vám tak tělíčko a hlavička zajíčka. Ze dvou stejně dlouhých dílů vytvořte uši a z nejmenšího ocásek. Zajíčka poskládejte na plech (jednotlivé kousky k sobě přitiskněte) a stejný postup opakujte u ostatních dílů. Připravené housky ještě překryjte utěrkou a nechte kynout dalších 25 minut.
Troubu předehřejte na 190 °C. Housky pečte dozlatova 10-12 minut. Jakmile je vytáhnete z trouby, potřete je rozpuštěným máslem. Nechte pár minut vychladnout a servírujte namazané džemem.