Zapečený marinovaný chřest


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin 15 minut
  • 2 porce
  • Zkušený kuchař

Vytáhlý a velmi křehký jarní host se opět po roce hlásí o slovo. Pozvěte ho určitě dál, protože pokud jste jeho jemné chuti ještě nepropadli, tak s tímto receptem to určitě přijde.

Suroviny

Marináda

  • Extra panenský olivový olej Vasco da Gama 3 lžíce
  • Stroužek česneku 3 stroužky
  • Rozmarýn dle chuti
  • Dobromysl dle chuti

 

  • Víno bílé 2 lžíce
  • Provensálské koření dle chuti
  • Bazalka dle chuti

Nezařazené

  • Chřest 600 g
  • Sušená rajčata v oleji 8 ks
  • cherry rajčata 10 ks

 

  • Sýr parmezán 100 g
  • petrželová nať dle chuti
  • Ocet vinný 1 lžíce

Postup

  • 1

    Omyjte a oloupejte chřest. Odstraňte zdřevnatělé konce, zhruba tři centimetry.

  • 2

    Smíchejte všechny ingredience na marinádu včetně oleje. Chřest dejte do zapékací misky, zalijte marinádou a nechte aspoň 30 minut marinovat.

  • 3

    Pak chřest posypejte strouhaným parmezánem, přidejte sušená i čerstvá rajčata a nasekané bylinky.

  • 4

    Dejte péct do trouby předehřáté na 200 stupňů na 20–30 minut, až povrch zezlátne.

  • 5

    FOODSTYLING TIP! Dřevnaté konce odlomte – ohněte chřestový stonek na konci, a kde se sám zlomí, tam je ideální hranice mezi tvrdou a měkkou částí chřestu. Použijte místo obyčejné soli hrubé krystalky nebo vločky mořské soli – na zelených stonkách chřestu krásně vyniknou.


Nahrávám