-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Nejlepší velikonoční snídaně je plátek mazance s dobrým džemem. Pro znalce jsme připravili recept na krásně proplétaný mazanec. Pokud se na zaplétání necítíte, nevzdávejte to a upečte si klasický hladký. Chutnají oba stejně skvěle.
>>Kandovaný chlebíček 100g HAMÉ koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<
Všechny suroviny nechte před zpracováním asi půl hodiny v pokojové teplotě, máslo rozpusťte a dejte stranou. Připravte si kvásek – do hrnku nalijte vlažné mléko, přidejte rozdrobené čerstvé droždí a lžičku cukru. Jednou zamíchejte lžičkou a nechte v teple vzejít.
Mouku smíchejte v míse s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou kůrou z pomeranče a přidejte i špetku soli. Uprostřed mouky udělejte důlek a vlijte do něj kvásek. Přidejte 3 žloutky, nadrobený ovocný chlebíček a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo a rum. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.
Těsto nechte v míse vykynout. Nezapomeňte mísu přikrýt čistou utěrkou a umístit na teplé místo, aby těsto dobře vzešlo. Dopřejte mu zhruba hodinku odpočinku.
Vykynuté těsto na vále rukama ještě trochu propracujte a rozdělte na šest dílů. Z každého vyválejte stejně silný pramen o délce asi 55–60 cm.
První tři prameny položte rovně těsně vedle sebe. Přes ně položte zbývající tři, aby tvořily mírně zkosený kříž. Jedno se spodních ramen přeložte přes sousední horní směrem do středu, čímž získáte základ copu ze čtyř pramenů.
Zapleťte je stejně, jako se plete spodní část vrstvené vánočky ze čtyř dílů. Hlídejte si, aby se nepřehrnovaly trojice proužků, které spolu tvoří jeden pramen. Po upečení vypadá lépe, když zůstanou naplocho.
Nechte zapletený mazanec ještě půl hodiny kynout. Předehřejte si zatím troubu na 180 °C. Pomažte mazance vejcem, posypte krystalky cukru a dejte péct na 35–45 minut. Upečené mazance poprašte moučkovým cukrem.
TIP!