Adventní a Novoroční mrkvový dort


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu



Suroviny

Těsto

  • Kypřící prášek 0.5 ks
  • Jedlá soda 0.5 lžička
  • Cukr krupice 280 g
  • Vejce 4 ks
  • Vanilkový lusk 1 ks
  • Mleté vlašské ořechy 80 g
  • Máslo 1 dle potřeby

 

  • Mouka polohrubá 200 g
  • Olej slunečnicový 0.5 hrnek
  • Sůl 1 špetka
  • Mletá skořice 1 lžička
  • Mrkev strouhaná 450 g
  • Mouka hrubá 1 dle potřeby

Poleva

  • Cukr moučka 1 dle potřeby

 

  • Ostatní 1 z jednoho kusu

Postup

  • 1

    Připravíme si formu, ve které budeme péct. Tu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

  • 2

    Navážíme suroviny. Mouku nasucho smícháme s práškem do pečiva, sodou, skořicí a mletými ořechy. Do šlehací nádoby rozklepneme vejce, přidáme cukr se špetkou soli a šleháme do pěny. Poté po částech přidáváme a jen stěrkou vmícháváme jemně strouhanou mrkev, mouku s ingrediencemi, olej, vanilkový extrakt. Můžeme dle chuti přistrouhat i citrónovou kůru. Vlijeme do připravené vymazané a vysypané formy.

  • 3

    Vložíme do předehřáté trouby na 180°. Po 10 minutách snížíme na 160°, pečeme pomalu. Dle výšky dezertu (velikosti formy), zhruba 40 - 55 minut (zkoušíme ve středu lepivost na špejlí). Upečené, mírně vychladlé vyklopíme a necháme úplně vystydnout.

  • 4

    V mezičase si připravíme citrónovou polevu. Vymačkanou šťávu z jednoho většího citrónu v misce zahušťujeme moučkovým cukrem, který postupně přidáváme, až je směs hustě tekoucí. Citronovou polevou vychladlý dezert potřeme, necháme zavadnout až zatuhnout a můžeme mlsat. Je to výborný, relativně zdravý dezert na zpestření Adventu nebo Nového roku.


Nahrávám