-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Připravíme si formu, ve které budeme péct. Tu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Navážíme suroviny. Mouku nasucho smícháme s práškem do pečiva, sodou, skořicí a mletými ořechy. Do šlehací nádoby rozklepneme vejce, přidáme cukr se špetkou soli a šleháme do pěny. Poté po částech přidáváme a jen stěrkou vmícháváme jemně strouhanou mrkev, mouku s ingrediencemi, olej, vanilkový extrakt. Můžeme dle chuti přistrouhat i citrónovou kůru. Vlijeme do připravené vymazané a vysypané formy.
Vložíme do předehřáté trouby na 180°. Po 10 minutách snížíme na 160°, pečeme pomalu. Dle výšky dezertu (velikosti formy), zhruba 40 - 55 minut (zkoušíme ve středu lepivost na špejlí). Upečené, mírně vychladlé vyklopíme a necháme úplně vystydnout.
V mezičase si připravíme citrónovou polevu. Vymačkanou šťávu z jednoho většího citrónu v misce zahušťujeme moučkovým cukrem, který postupně přidáváme, až je směs hustě tekoucí. Citronovou polevou vychladlý dezert potřeme, necháme zavadnout až zatuhnout a můžeme mlsat. Je to výborný, relativně zdravý dezert na zpestření Adventu nebo Nového roku.