Daněk se šípkovou omáčkou


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 2 hodin 30 minut
  • 7 porce
  • Začátečník

Daňčí maso je jemné a zároveň má intenzivní chuť zvěřiny. Proto ho znalci vyhledávají. Udělejte si ho se šípkovou omáčkou, známou ze slavné filmové hlášky. K téhle sladce navinulé omáčce se daněk hodí snad ještě lépe než maso z kance.

Suroviny

  • Daňčí kýta 1 kg
  • Cukr 2 lžíce
  • Ocet vinný 2 lžíce
  • Mrkev 2 ks
  • Petržel 2 ks
  • Hovězí vývar 700 ml
  • Jalovec 5 kuliček
  • Nové koření 2 kuličky
  • Šlehačka 150 ml
  • Špek 200 g
  • Extra jam šípek Hamé sweet 170 g
  • Sádlo 2 lžíce
  • Celer 0.5 ks
  • Cibule 3 ks
  • Máslo 50 g
  • Pepř černý 5 kuliček
  • Bobkový list 2 ks
  • Sůl 2 lžičky

Postup

  • 1

    >>EXTRA JAM "ŠÍPEK" 340g koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<

    Daňčí maso omyjte a osušte. Polovinu špeku nakrájejte na proužky silné půl centimetru a pomocí špikovací jehly maso prošpikujte. Nakonec do povrchu masa vetřete 2 lžičky soli.

  • 2

    Všechnu kořenovou zeleninu i cibuli pokrájejte na kostičky. V pekáči rozehřejte sádlo a nechte na něm nejdřív zesklovatět cibuli. Potom přisypejte i zeleninu a nechte 10–15 minut restovat za občasného zamíchání.

  • 3

    Zeleninový základ posypejte cukrem a nechte ho krátce zkaramelizovat. Přidejte šípkový džem, ocet, vývar a promíchejte. Nakonec přidejte kuličky jalovce a celý pepř.

  • 4

    Doprostřed pekáče vložte prošpikované maso a poklaďte ho hoblinkami másla. Překryjte pokličkou a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C.

  • 5

    Přikryté pečte hodinu a půl a podle potřeby podlévejte vodou. Poté maso odkryjte a dopečte ještě půl hodiny. Hotové maso vyjměte a zabalte ho do alobalu. Pusťte se do finále omáčky.

     

  • 6

    Zeleninu propasírujte přes síto nebo vyjměte koření a rozmixujte. Přelijte do hrnce a přimíchejte šlehačku. Přiveďte těsně k bodu varu, ale nenechte vřít – tomu se říká, že omáčku necháte „táhnout“. Chuť omáčky dolaďte solí nebo trochou octu.

     

  • 7

    Upečené maso nakrájejte na plátky a podávejte s knedlíkem. 

     

  • 8

    TIP!

    • Do základu omáčky můžete přidat i řapíkatý celer. 
    • Aby maso mělo pěkný tvar, svažte ho před pečením provázkem.
    • Omáčka připomíná svíčkovou, ale je sladší. Kdo má mlsný jazyk, může chuť omáčky dotáhnout sklenkou sherry.


Nahrávám