-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Daňčí maso je jemné a zároveň má intenzivní chuť zvěřiny. Proto ho znalci vyhledávají. Udělejte si ho se šípkovou omáčkou, známou ze slavné filmové hlášky. K téhle sladce navinulé omáčce se daněk hodí snad ještě lépe než maso z kance.
>>EXTRA JAM "ŠÍPEK" 340g koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<
Daňčí maso omyjte a osušte. Polovinu špeku nakrájejte na proužky silné půl centimetru a pomocí špikovací jehly maso prošpikujte. Nakonec do povrchu masa vetřete 2 lžičky soli.
Všechnu kořenovou zeleninu i cibuli pokrájejte na kostičky. V pekáči rozehřejte sádlo a nechte na něm nejdřív zesklovatět cibuli. Potom přisypejte i zeleninu a nechte 10–15 minut restovat za občasného zamíchání.
Zeleninový základ posypejte cukrem a nechte ho krátce zkaramelizovat. Přidejte šípkový džem, ocet, vývar a promíchejte. Nakonec přidejte kuličky jalovce a celý pepř.
Doprostřed pekáče vložte prošpikované maso a poklaďte ho hoblinkami másla. Překryjte pokličkou a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C.
Přikryté pečte hodinu a půl a podle potřeby podlévejte vodou. Poté maso odkryjte a dopečte ještě půl hodiny. Hotové maso vyjměte a zabalte ho do alobalu. Pusťte se do finále omáčky.
Zeleninu propasírujte přes síto nebo vyjměte koření a rozmixujte. Přelijte do hrnce a přimíchejte šlehačku. Přiveďte těsně k bodu varu, ale nenechte vřít – tomu se říká, že omáčku necháte „táhnout“. Chuť omáčky dolaďte solí nebo trochou octu.
Upečené maso nakrájejte na plátky a podávejte s knedlíkem.
TIP!