-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Na snídani si Angličané sice dávají fazole a slaninu, ale svačinky mají aristokraticky vytříbené. Když si objednáte oblíbené devonské cream tea, očekávejte teplé scony vytažené rovnou z trouby s jahodovou zavařeninou a hustým smetanovým krémem.
>>Extra džem jahoda 340g HAMÉ koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<
Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou a solí. Přidejte studené máslo a mezi prsty ho promněte s moukou, jako když se připravuje drobenka. Nakonec přisypejte moučkový cukr a propracujte.
Ve středu udělejte důlek a nalijte trochu studeného mléka. Zamíchejte do těsta, nejlépe jen párkrát přehoďte s pomocí nože. Postupně v několika dávkách zapracujte všechno mléko. Výsledné těsto má být vlhké a lepivé. Pokud by bylo potřeba, přidejte trochu mléka navíc.
Těsto nechte zhruba 20 minut odpočinout a mezitím rozehřejte troubu na 200 °C.
Odpočinuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a rukama nebo válečkem stlačte na plát silný 2–3 cm. Jednotlivé scony vykrajujte kulatým vykrajovátkem o průměru 5 cm a opatrně přesuňte na plech vyložený pečicím papírem.
Každý scone na povrchu potřete trochou mléka a pečte 15 minut dozlatova. Upečené scony nechte vychladnout na mřížce a poté podávejte se zakysanou smetanou a jahodovým džemem.
TIP!